За поредна година Регионалния исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян провежда Ателие за изработване на традиционни родопски мартеници. Това съобщи за "Фокус“ музейният педагог, Анна Болгурова. "Много сме щастливи, че отново можем да посрещнем толкова много дечица и за наша много голяма изненада броят им досега е близо 600 и те са от почти всички училища и детски градини в Смолян. Ателието започна в началото на тази седмица и ще продължи до 28 февруари. Децата много добре възприемат идеята да направят сувенир по съвременен модел, но свързан с първи март и традиционните обичаите. В същото време в него се използват всички автентични материали от миналото, като например вълната“, поясни Болгурова.

Тя отбеляза, че Родопите освен познатите цветове, червеното – символ на кръвта и бялото – символ на дълголетието, в мартениците се използват и цветове като кафяво, розово, синьо, зелено, оранжево, жълтото. "Вплитат се всички тези цветове, с които Родопа планина е обагрена и носи. Конците, които използваме са от естествени материали. По принцип всяка година освен, че разказваме на децата за традициите, им показваме неща, свързани с бита и културата на родопчани, които имат връзка с празника. Те са във фондовете и децата могат да се докоснат до тях. Разказваме им за традициите в миналото. Но пък пресъздаваме новото – това, което ни носи съвремието и то се възприема много добре“, разказа музейният педагог.

Болгурова уточни, че тази година в музея, децата сами изработват мартеници-амулети. "Те представляват малък модел на Баба Марта, който те си окичват на вратлетата и той ще ги пази от лоши неща и ще бъдат много здрави през цялата година. Всички участници в ателието много харесват идеята за тази мартеница-амулет“, каза още Болгурова.