Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин, , се срещна днес с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в Москва в понеделник, за да съгласува спешно с него позициите на Белград по косовския въпрос преди очакваната ескалация на напрежението в Северно Косово на 1 септември, пише белградската "Политика“.

Министър Вулин посочи, че Сърбия, водена от президента Александър Вучич, не забравя вековното братство и че Сърбия е единствената страна в Европа, която не е наложила санкции на Руската федерация и не е станала част от антируската истерия, съобщават от вътрешното ведомство на западната ни съседка.

Сръбският министър подчерта, че дълбоко съжалява за факта, че министър Лавров е бил възпрепятстван да посети Белград през юни по волята на други страни, като посочи, че със забраната на официалното посещение на Лавров в Сърбия са нарушени всички принципи на международното право.

Сергей Лавров е подчертал, че руската държава ще продължи да подкрепя Сърбия в запазването на нейната териториална цялост.

Вулин, от своя страна, е казал, че Сърбия никога няма да забрави помощта на Русия и руския президент Владимир Путин, който по молба на Александър Вучич е предотвратил приемането на британска резолюция в ООН през 2015 г., според която сърбите щяха да бъдат обявени за геноцидна нация.

На срещата двамата министри са изтъкнали, че Сърбия и Русия, дори във времена на големи предизвикателства, имат изключителни дипломатически отношения и успешно двустранно сътрудничество, както президентът Вучич и президентът Путин имат изключително добри лични отношения.

Всичко това се случва на фона на очакваната ескалация на границата между Косово и Сърбия на 1 септември, когато Прищина обяви, че ще възобнови действията си по промяна на регистрационните табели на автомобилите и документите на сърбите в северната част на страната. Именно по този повод на два пъти страните едва не стигнаха до въоръжен конфликт.

Междувременно усилия да деескалират напрежението полагат и западните съюзници, които организираха среща на Вучич и Курти в Брюксел на 18 август, а в момента са пуснали в ход редица дипломатически инициативи за понижаване на напрежението.

Превод и редакция: Иван Христов