Еврейската общност и Фондът за Холокоста на евреите от Република Северна Македония са ужасени и обидени от регистрацията на сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид и от лекотата, с която в югозападната ни съседка "се прославят нацизмът, фашизмът и езикът на омразата“, пише вестник "Нова Македония“.

"Очевидно е, че зачестиха регистрациите на сдружения с българско самосъзнание, носещи имена на доказани сътрудници на Нацистка Германия. Това е умишлена провокация и обида към еврейската общност, обида към македонската държава и нейните граждани... или може би някой мисли другояче, че по този начин чрез популяризиране и възхвала на фашизма и нацизма се укрепват добросъседските отношения?!“ - реагират с изявление президентът на еврейската общност Пепо Леви и председателят на Управителния съвет на Фонда за Холокоста на македонските евреи Иван Николич.

Според изданието, името на цар Борис III се свързва с преследването и унищожаването на евреите от окупираните територии от България по време на Втората световна война.

"Да припомним, че цар Борис Трети и правителството на Царска България са пряко отговорни за депортирането на повече от 11 300 евреи от окупираните територии в Македония, Гърция и Сърбия, от които 7 144 са евреи от Македония, в центъра за убийства Треблинка в окупирана Полша. На 21 януари 1941 г. цар Борис III подписва антиеврейския Закон за защита на нацията, възприема лозунга на Нацистка Германия "Един цар, един народ, една държава“ и е доказан заговорник за прилагането на т.нар. "Окончателно решение на еврейския въпрос“, се казва в съобщението.

Това е крещящ пример за отричане и изопачаване на Холокоста, за подигравка и обида на евреите, се посочва в реакцията.

"На 18 април 2022 г., в нашата реакция на откриването на културен клуб "Ванче Михайлов“ в Битоля, ние призовахме за "Започване на процедура относно правния статут на културни и други центрове, граждански сдружения и др., които носят имената на утвърдени фашисти и доказани сътрудници на нацистите“. Какво трябва да очакваме да се случи след това? Регистрация на сдружения, носещи името на Александър Белев - комисар по еврейските въпроси, Петър Габровски - министър на вътрешните работи и народното здраве, Богдан Филов - министър-председател на Царска България или може би Адолф Хитлер? Неразбираемо е безразличието на компетентните органи в случаите, когато определени личности изопачават по най-груб начин историята и потъпкват достойнството на евреите и всички граждани на Северна Македония. Кои са тези лоялни граждани на Северна Македония, които сеят омраза и прославят антисемити, фашисти и нацисти, като създават такива и подобни "културни сдружения“? - гласи реакцията.

Те питат представителите на правителството до каква степен се изпълняват двата ангажимента на държавата, поети в Малмьо на Международния форум за възпоменание на Холокоста и борбата с антисемитизма "Запомни – реагирай“, 12-14.10.2021 г. , и във връзка със Заключенията на правителството от 14 септември 2021 г.:

1. Разширяване на учебната програма за борба с антисемитизма и отричане на Холокоста за учениците от 8 и 9 клас;

2.Задължително посещение на Мемориалния център на Холокоста за ученици от началните и средните училища?

"Това е правилният път и път за потушаване на езика на омразата и предотвратяване на изкривяването на историята. Страната ни може и трябва да застане на пътя на зачестилите случаи на регистриране на подобни сдружения, които със своите провокации и обиди разпространяват език на омразата и остават безнаказани под маската на свободата на словото или добросъседството. Това е класически пример за изопачаване на исторически факти и възхвала на фашизма и нацизма. Акт, който не е в духа на мултикултурализма у нас и не е в духа на добросъседските отношения между Северна Македония и България“, се казва в реакцията.

Превод и редакция: Иван Христов