Във вторник Китай добави седем тайвански служители към списъка на поддръжниците на независимостта на острова и възнамерява да наложи санкции срещу тях. Списъкът е публикуван от Службата по въпросите на Тайван към Централния комитет на Комунистическата партия на Китай, съобщава Xinhua.

Отбелязва се, че ограничителните мерки са засегнали представителя на Тайван в Съединените щати Сяо Мейцин, генералния секретар на Съвета за национална сигурност Гу Лисюн, членовете на Демократическата прогресивна партия Ке Джиенмин и Ван Диню, политическия активист Лин Фейфан, политикът Чен Дзяохуа, както и заместник-председателя на Законодателното събрание Цай Цичан, който, наред с други, се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси по време на посещението й на острова.

Както предава Xinhua, на изброените лица и членовете на техните семейства ще бъде отказан достъп до континентален Китай, както и до специалните административни райони на Китай Хонконг и Макао. Посочва се, че на свързаните с тях организации е забранено да си сътрудничат с физически и юридически лица в континентален Китай. Освен това предприятията, свързани с изброените лица, както и техните спонсори, нямат право да извършват търговски дейности на континента. Предвиждат се и други мерки, отбелязва агенцията.

В доклада се подчертава, че "списъкът на непреклонните поддръжници на независимостта на Тайван, публикуван днес, далеч не е пълен“.

Отбелязва се също, че съответните ограничителни мерки се прилагат за тайванския премиер Су Джънчан, председателя на законодателния юан (парламента) Ю Сикун и тайванския външен министър У Джаосе, които преди това бяха включени в списъка на поддръжниците на независимостта на острова.

Ю Сикун също е председател на Тайванската фондация за демокрация, а У Джаосе е председател на Фондацията за международно сътрудничество и развитие, се казва в доклада. Пекин наложи санкции срещу тези две структури на 3 август. Сега е взето решение за забрана на Ю Сикун и У Джаосе да влизат на територията на континентален Китай, както и в специалните административни райони на КНР - Хонконг и Макао.

Напрежението в района на Тайванския пролив рязко ескалира след посещението на Пелоси в Тайпе на 2-3 август. Китайските въоръжени сили отговориха с провеждането на мащабни военни маневри с ракетни стрелби в шест района на акваторията около острова.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдана, водени от Чан Кайши (1887-1975), бягат там, след като са победени в гражданската война в Китай. Оттогава островът е запазил името, знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Пекин, Тайван е една от провинциите на КНР.

Превод и редакция: Иван Христов