Германските следователи са проучили доказателства, които предполагат, че саботажен екип е използвал Полша, съсед на Европейския съюз и съюзник на НАТО, като оперативна база, за да взриви тръбопроводите "Северен поток“ , построени за транспортиране на руски газ през Балтийско море, пише The Wall Street Journal. 

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Разследването на Федералната служба на криминалната полиция на Германия проучва защо яхтата, която според тях е използвана за извършване на операцията, е навлязла в полски води. Други констатации сочат, според медията, че Полша е е център за логистиката и финансирането на подводната саботажна атака през септември миналата година, която прекъсна най-голямата връзка, свързваща Берлин с Москва. Полша, която провежда собствено разследване, се бори от месеци да научи какво разследва Германия.

Германски следователи са реконструирали напълно цялото двуседмично пътуване на Andromeda,  50-футовата (15-метрова) бяла развлекателна яхта, за която се подозира, че е участвала в един от най-големите саботажи на континента след Втората световна война и са установили, че тя се е отклонила от своята цел за да се впусне в полски води.

Неоповестените досега находки са били събрани заедно с данни от радара и навигационното оборудване на Andromeda, както и от сателитни и мобилни телефони и акаунти в Gmail, използвани от виновниците, както и ДНК проби, оставени на борда, които Германия се е опитала да сравни с поне един украински войник.

Взети заедно, доказателствата показват, според WSJ, че лодката е плавала около всяко от местата, където по-късно са извършени взривовете - доказателство, което затвърждава убеждението на разследващите, че Andromeda е допринесла за унищожаването на тръбопровода. Разследващите са стигнали до заключението, че един експлозив, използван в операцията, е бил HMX, известен също като октоген, безцветно вещество, подходящо за разрушаване на подводна инфраструктура.

Германските следователи са заявили, че също така проучват защо яхтата е била наета с помощта на туристическа агенция, базирана във Варшава, която изглежда е част от мрежа от украински подставени компании със съмнения за връзки с украинското разузнаване, според хора, запознати с разследване. 

И докато последните разкрития изглежда са засилили мнението на следователите, че украинци са организирали заговора, те също така проучват дали полска територия може да е била използвана за атаката. Тяхното разследване е установило също, че бял ван, забелязан в германско пристанище от охранителни камери и очевидци, е имал полски регистрационни номера и е използван за снабдяване на екипажа, според хора, запознати с разследването.  

Длъжностни лица от двете страни са заявили, че правителството на Полша е  държано в неведение относно разследването на движенията и екипажа на Andromeda и е разбрало за това от съобщения в медиите - необичайна ситуация за две страни-членки на ЕС, които споделят правни инструменти за извършване на трансгранични операции за разследвания. След като новините за лодката са се появили, полските власти са поискали Германия да предостави повече информация. В средата на май, пет месеца след като Берлин е идентифицирал Andromeda, двете страни, както служител на полското министерство на правосъдието е заявил са имали работна среща.

Разследващите за първи път са открили яхтата след сигнал от западна разузнавателна служба през октомври. Информацията е дошла от човек в Украйна, който събира разузнавателна информация за малка европейска държава. Длъжностни лица в тази европейска страна оттогава се съмняват, защо по-големи сили с обширни възможности за наблюдение и персонал в Украйна не са разбрали сами заговора или не са предупредили други, ако са го направили. 

Разследването може да влоши напрежението в Организацията на Северноатлантическия пакт, което допълнително да обтегне отношенията между Полша и Германия. Полша, подобно на много от своите съседи, както и САЩ, категорично се противопоставиха на тръбопроводите "Северен поток“, които те разглеждаха като геополитическото оръжие на руския лидер Владимир Путин , за да направи Европа зависима от руската енергия.

Говорител на германския федерален главен прокурор, който ръководи разследването, е отказал да коментира дали разследването се е разпространило в Полша или дали полските власти са били помолени за помощ. Други германски служители, запознати с разследването, са заявили, че нямат доказателства за участието на полското правителство в заговора.

Полските официални лица са признали, че дългата балтийска брегова ивица на страната, нейната граница от 320 мили с Украйна и значителното й население от украинци предлагат очевидни предимства за лицата, организиращи подобна операция. Но тези служители са заявили, че правителството не е играло роля в атаката срещу "Северен поток". 

"Мога да ви уверя, че нито една полска институция не е замесена в тази история и това не е държавен случай“, е заявил високопоставен представител на полската национална сигурност. "Не мога да изключа някаква полска компания или  замесване в този случай.“

Друг високопоставен полски служител е заявил, че собственото по-ограничено разследване на Варшава все още не е идентифицирало заподозрян. "Политически погледнато, всички опции все още се разглеждат“, е добавил служителят. Полски официални лица са изразили съмнение, че Andromeda е участвала в операцията и продължават да твърдят, че Русия може да е организирала атаката, за да обвини Украйна.

Създаден през 2011 г. от бившия канцлер на Германия Ангела Меркел, "Северен поток“е огромен залог за евтин руски газ. Втората тръба, "Северен поток 2", е построена след анексирането на Крим срещу съпротивата на САЩ и почти всички източни съседи на Германия. След като руските сили нахлуха в Украйна миналата година, натискът от тези страни помогна на Берлин да отложи проекта.

Серията мощни подводни експлозии на 26 септември разкъсаха три от четирите основни тръби на Северен поток. Взривовете създадоха огромни бълбукащи гейзери в Балтийско море, които в крайна сметка изпуснаха повече парникови газове в атмосферата, отколкото всички годишни емисии на Дания.

Оттогава следователи от Германия, Швеция и Дания и други западни съюзници се опитват да разберат кой стои зад атаката и как е  извършена. За разлика от Полша, Германия тясно си сътрудничи с тези и други страни, докато провежда разследването. Те са класифицирали своите разследвания, като на германските служители им е напомнено, че според закона могат да получат затвор за изтичане на данни.

Този разказ се основава на интервюта със служители по сигурността в седем европейски държави и възстановка на пътуването на яхтата от миналия септември. 

Сред последните констатации на германското разследване: едномачтовият шлюп, натоварен с военни експлозиви, отплава на юг към полски води от датския остров Кристиансо. 

Интервютата с хора, запознати с пътуването на Andromeda, са показали, че саботажният екипаж е свършил половината от работата си, поставяйки дълбоководни експлозиви върху "Северен поток 1", по-стария от подводните газопроводи, преди да насочат своя Bavaria 50 Cruiser по курс, далеч от техните цел, към Полша.

Не е ясно дали яхтата е достигнала полските брегове или се е срещнала с друг кораб в полски води, са заявили хора, запознати с разследването. Това, което разследващите са установили, е, че Andromeda, която дни преди това е била наета от германска компания, базирана близо до мястото, където са тръбопроводите, е отплувала обратно на север в това, което следователите смятат, че е опит да изпълни задачата си и да постави мини на "Северен поток 2", вторият ключов канал за износа на руски газ.

Регистрираната в Полша украинска туристическа агенция на име Feeria Lwowa, която се е намесила, за да наеме лодката в Германия, е почти пасивна през предишните години. Според декларация на компанията, Feeria Lwowa е заявила сравнително малко или никакви приходи през предходните години и само един служител, преди да получи около 3,5 милиона долара (6.38 милиона долара) приходи през 2020 г. – годината, в която мащабните пандемични блокировки затвориха световната туристическа индустрия.

Репортер на Wall Street Journal е посетил регистрирания адрес на компанията в порутен офис във Варшава. Никой не е присъствал, никакъв знак не е показвал съществуването му, а украински офис служител, нает на друго място в сградата, е заявил, че никога не е чувал за компанията, която не връща имейли или за друг подобен бизнес в сградата. 

Украинското правителство отрича да е замесено в атаките на "Северен поток". В сряда президентът Володимир Зеленски е заявил, че Украйна не е направила нищо подобно и че той никога не би го наредил.

"Вярвам, че нашите военни и нашето разузнаване не са го направили и когато някой твърди обратното, бих искал да ни покажат доказателствата“, е заявил Зеленски пред вестник Bild в записано интервю.

Първото ясно предупреждение, че украинска атака срещу тръбопроводите може да е неизбежна, е дошло от разузнавателна служба на европейска държава през юни 2022 г. Тази агенция е информирала Централното разузнавателно управление, че малка група членове на въоръжените сили на Украйна планират да саботират тръбопровода същия месец. 

ЦРУ е предало това предупреждение на Германия и други съюзници, но до началото на септември няколко правителства са заключили, че заплахата е отминала, според служители в няколко страни, които са запознати с известието.

Веднага след атаката тези служители са насочили погледа си към Киев. 

През октомври, малко след експлозиите от 26 септември, малката европейска страна, която е предупредила ЦРУ, е предала директно на Германия подробна информация, която е помогнала на нейните следователи да идентифицират Andromeda, са заявили служители, запознати с обмена на информация. Приблизително по същото време директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е попитан на среща с европейски съюзник дали Украйна е отговорна. "Надявам се, че не“, е заявил той, добавяйки, че наличните доказателства не сочат Русия, според служител на съюзническата страна, който е бил в стаята по това време. 

Германските власти, които са претърсили лодката през януари, са открили следи от HMX. Сравнително малкото количество, необходимо за взривяване на тръбопроводите, лесно би се поместило на Andromeda, според европейски служител, запознат със сондата. 

За да разследват случая без незабавната помощ на Полша или Украйна, германските следователи е трябвало да разчитат на възстановени електронни комуникации, доклади на западното разузнаване и късмет.

Един щастлив обрат: пътниците са върнали лодката неизмита, което е позволило на следователите да открият следи от експлозиви, ДНК и пръстови отпечатъци. 

Разследващите проучват дали поне част от тази ДНК принадлежи на украински войник, който те са идентифицирали, като се основават на хипотезата, че поне някои от виновниците са свързани с единици на украинските въоръжени сили.

Миналия месец германски следователи са взели ДНК проба от сина на войника, който случайно живее с бившата приятелка на войника като бежанец в източния германски град Франкфурт на Одер. Те се надяват да установят дали бащата на момчето е бил част от екипажа. Следователите са претърсили апартамента на жената, за да получат доказателства, включително данни от мобилни телефони, което допълнително е помогнало на Германия да разшири разследването си през границите. 

Заподозрените също са комуникирали, използвайки обикновени акаунти в Gmail, което е улеснили следователите да получат техните имейли чрез правни искания.

Говорителят на прокурорите в Германия е заявил, че разследването работи за получаване на достатъчно доказателства за издаване на международни заповеди за арест.

"Демокрациите не са в състояние да прикрият нищо и пълните констатации от разследването и истината за случилото се, в крайна сметка ще излязат наяве“, е заявил германски политик, информиран за разследването в страната. "Нашите следователи са педантични и трябва да ги оставим да си свършат работата.“