Министърът на вътрешните работи на Великобритания Суела Брейвърман подаде оставка, след като стана ясно, че използва личния си имейл за служебни цели, съобщават медиите на Острова.

"Тази сутрин изпратих официален документ от личния си имейл до доверен колега от парламента като част от съвместна работа по политически решения и за да получа подкрепа за правителствената миграционна политика. Това е техническо нарушение на правилата", пише Брейвърман в писмо до министър-председателя Лиз Тръс. Тя добави, че въпреки че голяма част от информацията в изпратения документ вече е била доведена до вниманието на членовете на Камарата на общините на британския парламент, при тези обстоятелства "би било правилно да напусна“.

В същото време Брейвърман намекна за достоверността на предположенията на британските медии, че истинската причина за оставката е несъгласие с икономическия курс на правителството на Тръс, което под влияние на финансовите пазари трябваше почти напълно да отмени програма за намаляване на данъците и да съкрати периода на замразяване на тарифите за електроенергия от две години на шест месеца."Загрижена съм за посоката, в която върви това правителство“, пише Брейвърман.

Тя също така отбеляза, че управляващата Консервативна партия "е нарушила ключови обещания, които е дала на своите избиратели". Сред подобни неизпълнени обещания бившият министър посочи "общо намаляване на миграционния процент и край на нелегалната миграция, по-специално на опасните пресичания [на Ламанша] с малки лодки".

По-рано Брейвърман открито критикува Тръс за решението й да не намали най-високата данъчна ставка върху дохода от 45% на 40%. Според The ​​Guardian Брейвърман и редица други членове на управляващата Консервативна партия са били разочаровани от почти пълното спиране на предварително обявената мащабна програма за данъчна реформа.

Тръс на свой ред каза, че приема оставката на Брейвърман и уважава нейното решение. "Важно е министерският кодекс [на поведение] и поверителността да се спазват от кабинета“, каза правителственият ръководител в изявление, разпространено от нейния кабинет.

Други версии за оставката

 

Някои британски медии обръщат внимание на разногласията между Брейвърман и Тръс по миграционната политика. По данни на The Times за разлика от премиера, бившият вътрешен министър според смята либерализирането на законодателството в областта на миграцията за неприемливо. В същото време Тръс планира да увеличи лимита за привличане на сезонни работници в областта на селското стопанство и да разшири списъка с професии, които подлежат на улеснена процедура за получаване на работни визи, включително IT специалисти.

Бившият съветник на предходния премиер Борис Джонсън, Доминик Къмингс, нарече несъстоятелна версията за напускането на министъра поради използването на лична поща за служебни цели. Както написа Къмингс в "Туитър“, като се има предвид колко често се обменят поверителни документи между членове на британското правителство чрез входящи кутии на gmail или приложението WhatsApp, "изпращането на писмено изявление на министъра чрез gmail като нарушение, което води до уволнение или оставка, е смешно“. Според Къмингс Брейвърман е била "очевидно уволнена от министър-председателя или [министъра на финансите Джереми] Хънт“.

Втора оставка в правителството

Това е втората министерска оставка в правителството на Тръс, което бе съставено в началото на септември. На 14 октомври, поради хаоса на финансовите пазари, премиерът уволни ръководителя на Министерството на финансите Куази Куартънг след само 38 дни на поста. Брейвърман издържа малко повече - 43 дни – рекордно малко от 1834 г. насам.

В писмо до премиера тя посочва като едно от основните си постижения през този период участието си в организирането на погребението на кралицата на Великобритания Елизабет II, която почина на 8 септември. За овакантения пост британските медии спрегнаха името на бившия министър на транспорта Грант Шапс – предположение, което се оказа вярно.

Местни политически наблюдатели изразиха мнение, че оставката на Брейвърман ще изостри и без това трудната вътрешна политическа ситуация за Тръс, която е изправена пред призиви от редица членове на партията и опозицията да подаде оставка заради липса на последователен политически курс.