Ако искате да разберете какво е състоянието на германската икономика, просто пребройте потока от клиенти в заложната къща на Николаус Боде, отбелязва DW.

Формулата за изчисляване на тази стойност е много проста: Ако заложната къща в малкото градче Зигбург в западната част на страната не е много натоварена, значи цялата страна се справя добре, но ако хората разбиват вратите ѝ, това означава някаква криза.

"Хората идват тук, когато има голяма безработица"

През септември Боде е толкова зает, че почти няма време да си поеме дъх. Това означава, че Германия е в беда. "Заложната къща е индикатор", казва Боде, "Хората идват тук, когато има много безработни или когато има сериозни икономически проблеми."

Преди това Боде се е занимавал с възбрани на недвижими имоти. Но през 1994 г. заедно с баща си открива собствен бизнес - заложна къща в центъра на градче с население около 40 000 души в Северен Рейн-Вестфалия. В продължение на почти три десетилетия той следи икономическия пулс на страната.

Като собственик на подобен бизнес скорошният растеж би трябвало да го радва, но всъщност той е сериозно притеснен.

"Привличам много по-възрастни хора, а напоследък и представители на средната класа, което никога не се е случвало преди", казва той. "Имам много нови клиенти. Освен редовните ми клиенти, при мен идват и хора, чиито доходи наистина варират. Също така хора на социални помощи, които чакат да им бъдат изплатени обезщетенията."

Само краткосрочни заеми

Заложната къща на Боде в Зигбург е една от около 250-те частни заложни къщи в Германия. Това е един от най-старите занаяти в страната - първата заложна къща е открита в град Хамбург през 1560 г.

За тези, които не знаят, заложните къщи работят по следния начин: Клиентът дава на заложния посредник назаем свои ценни вещи, като например бижута или фотоапарат. Заложната къща оценява предмета и в замяна дава на клиента процент от тази стойност. Обикновено клиентът има три месеца, за да върне парите, както и лихвите и комисионата. Ако не успее да върне заема, вещта се продава от заложната къща, която задържа парите от продажбата.

При една типична размяна в магазина на Боде някой оставя там златно бижу и например получава 400 евро в замяна. В рамките на три месеца клиентът трябва да върне 448 евро или да загуби бижуто.

Но в повечето случаи хората връщат парите. "Тук процентът на изкупуване е 96%", обяснява Боде. "Почти всички си връщат депозирания предмет, защото той обикновено струва повече от парите, които даваме за него."

"Идеята е да получите бърз заем и същевременно да запазите активите си. Ако продадат предмета, ще получат повече пари, но тогава предметът вече няма да е техен", обяснява той.

Заложени предмети - от бижута до яхта

Девет от десетте артикула, които попадат в магазина на Боде, са бижута, но той е взел пари назаем и за моторна яхта, въртележка и дори кон - признава той със смях. Той не приема мобилни телефони като обезпечение, тъй като този вид предмети губят значителна стойност почти веднага след първата им употреба.

Заемът от заложна къща е особено привлекателен по време на криза, тъй като за много клиенти това е най-лесният начин за получаване на бърз заем. Понякога това е и единственият начин.

Защо не е за предпочитане да се взема заем от банка

В заложната къща не се задават неудобни въпроси, не се иска кредитен рейтинг или фиш за заплата. Единственото, което искат да видят, е документ за самоличност.

"В банката получавате заем въз основа на личния си кредитен рейтинг. Трябва да докажете, че имате достатъчно доходи, а също и да бъдете проверени", казва Боде. "В банката обезпечението е второстепенен въпрос, докато в заложната къща е точно обратното."

От друга страна, заложните къщи никога не предлагат дългосрочни заеми. "Това е твърде скъпо и непрактично", казва Боде.

Заложните къщи са вариант, когато има краткосрочен проблем с ликвидността, който клиентът знае, че в крайна сметка ще може да преодолее за определен период от време, обясни той.