Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че се е паднало на съвременната руска държава да "възвръща и укрепва“ територии от т.нар. "руски свят“, предава РИА Новости.

"Може да изглежда, че (Петър I) е воювал с Швеция, че е отнемал нещо (територии). Нищо не е отнемал. Той е възвръщал. Същото е и в западно направление, имам предвид... неговите първи походи. Дали се е страхувал от нещо? Той е възвръщал и укрепвал. Именно това е правил. Но, очевидно, на нас се падна да връщаме и да укрепваме. Ако изхождаме от факта, че тези основни ценности са в основата на нашето съществуван , със сигурност ще успеем да се справим с предизвикателствата, които стоят пред нас“, заяви руският президент. "Русия винаги е оставала, била в челните редици на протичащите събития. Да, имаше епохи в историята на нашия лагер, когато трябваше да отстъпим, но само за да съберем сили, да продължим напред, да се концентрираме и да продължим напред“.

Путин коментира и опитите за изолиране на Русия:

"Невъзможно е да се огради страна като Русия отвън. И ние сами няма да строим такава ограда около себе си. <...> Няма да имаме затворена икономика“, категоричен е той.

"Имаше (затворена икономика) в съветските времена, когато ние сами се отрязахме, създадохме така наречената желязна завеса. Създадохме я със собствените си ръце, но няма да правим това сега, ние няма да направим същите грешки. Икономиката ни ще бъде отворена - който не иска, сам ще се ограби. Те вече се ограбват, създават проблеми. Ако продължат по този път, положението само ще се влошава“, подчерта руският държавен глава.

По думите на Путин, "светът се променя и то бързо. И за да претендираме за лидерство, не говоря за глобално лидерство, поне по някакъв начин, разбира се, всяка държава, всеки народ, всяка етническа група трябва да гарантира своя суверенитет, защото няма някакви междинни съображения, междинно състояние. Или държавата е суверенна, или колония... Няма да давам примери сега, за да не обидя някой, но ако една държава или група държави не е в състояние да взема суверенни решения, това вече е в известна степен колония. Колонията няма такива исторически перспективи, шансове да оцелее в такава тежка геополитическа борба“, обяснява президентът на Русия.

"Суверенитет в съвременния смисъл, но като цяло, по принцип винаги е бил, но днес е особено очевидно, той се състои от няколко компонента. Това е военно-политически суверенитет и тук, разбира се, е важно да бъдем способни да вземаме суверенни решения в сферата на вътрешната и външната политика, да гарантираме сигурност.Вторият е икономическият суверенитет, да се развива по такъв начин, че в основните области на развитие да не зависи от никого, в критичните технологии, в това, което гарантира жизнеспособността на обществото и държавата. Технологичният суверенитет е изключително важен в съвременния свят“, добави още Путин.

"И, разбира се, обществен суверенитет. Това, което имам предвид, е способността на обществото да се консолидира за решаване на национални проблеми. Това е уважение към неговата история, култура, език, народите, които живеят на една територия. Това консолидиране на обществото е един от ключовите, основни условия за развитие. Без тази консолидация всичко ще се разпадне“, продължи мисълта си той. "Съвсем очевидно е, че всичко това е взаимосвързано. Тук изброих първото, второто, третото, четвъртото, но всъщност можете да промените реда и да започнете от последното, от всяка точка, защото едното не съществува без другото. Как да постигнем сигурност,външна сигурност, да речем, без технологични възможности,технологичен суверенитет?Ами невъзможно е.Никога нямаше да имаме хиперзвукови оръжия,ако не бяха възможностите на нашата наука и индустрия.Ами никога.И знаете ли, едва когато се сблъскате с това, го разбирате“.

Руският президент коментира и "путинската инфлация в САЩ:

"Опитват се да ограничат износа на нашите торове - цените се покачиха, те имат повече от нашите. Опитват се да ограничат нашите енергийни ресурси - отново цените просто скочиха... Те вече наричат инфлация с моето име, но ние нямаме абсолютно нищо общо с нея. Не, сериозно, вярно е, но нямаме абсолютно нищо общо с това. Това е резултат от техните грешки, и то дългосрочни“, заяви той.