Чуждестранни наемници, воювали на страната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), бяха осъдени на смърт. Както съобщава ТАСС, Върховният съд на т.нар. "Донецка народна република“ (ДНР) е издал съответната присъда срещу 48-годишния британец Шон Пинер и неговия 28-годишен сънародник Ейдън Аслин, както и 21-годишния мароканец Саадун Брахим.

Чужденците са признати за виновни за наемничество, насилствено завземане на властта, както и за извършване на престъпление от група лица. Защитата планира да обжалва присъдата пред Върховния съд на самопровъзгласената държава.

По-рано официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Лондон трябва да вземе мерки, за да предотврати участието на британски граждани във военните действия в Украйна. Дипломатът увери, че Русия ще спре всяка въоръжена дейност срещу руските военни и ще унищожи "доброволческите групировки“.

На 6 юни в рамките на наказателно дело на съдебно заседание в т.нар. "ДНР“ бяха повдигнати обвинения срещу британските наемници Шон Пинър и Андрю Хил, които воюваха на страната на Украйна. Главата на "ДНР“ Денис Пушилин отбеляза, че техният процес не е част от военен трибунал.

Шон Пинър се предаде в Мариупол заедно с друг британец, Ейдън Аслин. Те имат боен опит в Сирия, докато не са част от британската армия. Те се обърнаха към британския премиер Борис Джонсън с молба да съдейства за замяната им за украинския политик Виктор Медведчук, който беше задържан в Киев още в началото на войната.