В руските медии и "Телеграм“ каналите се разпространява "социално видео“, в което европейците са призовани да преминат към "алтернативни видове транспорт“, предава Укринформ.

На кадрите се вижда как мъж се качва на теглен от кон Mini Cooper, а салонът на колата е пълен със сено. Видеото завършва с "добър“ съвет на английски с руски субтитри, който гласи: "Уважаеми европейци, преминете към алтернативни видове транспорт. Защото горивата само ще поскъпват“.

Друга държавна руска медия, насочена към международна аудитория , показва това видео поне седмица вместо реклами между програмите, но без руски субтитри, твърди агенцията, като допълва, че клипът се споделя от проруски акаунти в англоезичния сегмент на социалната мрежа "Туитър“. Също така видеото се появи в гръцки и сръбски интернет ресурси.

В Runet видеото се представя за "социална реклама", заснета в Европа, но всъщност снимките са правени в град Химки близо до Москва.

Видеото се появи в новинарските ресурси през първата декада на декември 2022 г., но беше качено в интернет на 12 юни във видеохостинга Tubix.com под красноречитовото заглавие "Бъдеще... Европа“.  Тази платформа се появи в Русия в средата на 2022 г. - като заместител на YouTube.