На летище Гао в Мали самолет Ил-76, който може да е свързан с ЧВК "Вагнер", се разби и се запали по време на кацане, пише Украинская правда, като се позовава на RTVI.

Местното издание Malijet твърди, че причината за самолетната катастрофа е повреда в горивния резервоар на самолета. На мястото са пристигнали пожарникари и спасители.

Журналистът Серж Даниел е написал в социалната мрежа X, че военнотранспортен самолет Ил-76 се е разбил в Мали. Самолетът е превозвал хора и оборудване. Според Даниел на мястото са се чули експлозии.

Военният кореспондент Чингис Дамбиев е отбелязал в канала си в Telegram, че самолетът вероятно принадлежи на беларуската авиокомпания Rubystar Airways. Според него самолетът е изпълнявал мисия "в интерес на ООН".

Руският военен кореспондент Юрий Котенок заявява, че "има предположения", че полетът е свързан с ЧВК "Вагнер". По-късно Котенок отрича тази информация и посочва, че самолетът е бил използван от местни сили и причината за катастрофата е пилотска грешка.

Телеграм каналът Gray Zone също отрече информацията за връзка на разбилия се Ил-76 с  "Вагнер". Както отбелязва каналът, на борда не е имало бойци или пилоти на компанията, а самият самолет е бил използван "от местни сили за транспортиране на товари за различни цели".