КНДР ще разположи на бойно дежурство новата версия на 240-мм зенитни оръдия още тази година, пише Yonhap.

Ким Чен Ун лично е посетил предварителните тестове на нови оръжия и е декларирал тяхната ефективност. Сега има риск сътрудничеството между Пхенян и Москва само да се засили, пише украинското списание Focus.

Северна Корея обяви, че тази година нейната армия ще получи нова 240-милиметрова реактивна система за залпов огън (MSRP). Съществува вероятност в бъдеще те да бъдат прехвърлени на Русия за използване срещу Украйна, се посочва в материала на украинската медия.

Южнокорейската агенция Yonhap допълва, че държавните медии на Северна Корея са съобщили преди ден, че лидерът на страната Ким Чен Ун наскоро лично е наблюдавал изпитания на управляеми ракети за актуализирана версия на 240-мм зенитно-ракетна система. 

В материала на Yonhap се добавя още, че според наблюдатели Пхенян може да ускори разработването на ракети, за да ги предостави на Москва и да удвои тестовете на оръжия, насочени към Южна Корея.

"Модернизираната система за ракетен залп с висока мобилност и концентрация на огън има автоматична комбинирана система за управление на огъня и ще бъде разгърната в части на Корейската народна армия като ще замени наличните системи от 2024 до 2026 г.", се посочва в публикацията на КНДР.

Северна Корея вече успя да обяви, че осем снаряда, изстреляни от оръжията, са поразили "точкови" цели" и са показали "разрушителна сила".

След това Ким Чен Ун призова производството на боеприпаси и артилерийско оръжие да бъде увеличено до най-високо ниво.

"Скоро ще има значителни промени в повишаването на боеспособността на артилерията на нашата армия", е заявил той.