Българска "банда" в Обединеното кралство, опитала се да извърши кражба на голямо количество олио за готвене в "авантюристична операция посред бял ден“, е била заловена от персонала на ощетения супермаркет, съобщава британският вестник Daily Mail, като уточнява, че инцидентът се е случил миналия октомври.

Борис Огнянов, 37 г., Ян Георгиев, 43 г., и Николай Йорданов, 44 г., са пропътували над 150 км, за да извършат "удара“ с олиото – продукт, който се превърна в "горещ артикул“ на черния пазар след резките скокове на цените. Полицията смята, че кражбата му е с цел преработване и използване за различни цели, включително за производството на биогориво.

Триото е пътувало до Норич от Ууд Грийн в Северен Лондон, за да се опита да извърши кражбата в популярна верига супермаркети.

В понеделник тримата граждани на България са били глобени с по 525 британски лири от съда в Норич, Норфолк, след като се признали вината си за деянието от миналата есен.

"Ясно е, че сте знаели какво правите и сте изминали известно разстояние. Нито сте местни, нито това е опортюнистична кражба“, цитира изданието думите на съдията по делото.

Властите са установили, че тримата са получили по 180 евро, за да откраднат варелите с олио, предназначени да бъдат събрани от компания за рециклиране.

"На тези мъже им е платена скромна сума, за да вземат олиото. Истинският организатор на предприятието не е в съда“, заяви пред изданието един от магистратите.

Използваното олио за готвене може да бъде ключова съставка в производството на биогориво, чиято стойност е нараснала през последните години - което допринася за увеличаването на кражбите на подобен вид стока.

Според BBC кражбата на готварско олио струва на Министерството на финансите средно 25 милиона годишно като "загубени мита“.

Полицията на Острова предупреди фирмите да бъдат бдителни след поредица от кражби на олио за готвене в Норфолк, включително от училища, магазини и кръчми.

Само през март бе съобщено за над 180 литра откраднато олио, подчертава изданието.  Най-често кражбите се извършват от лица, представящи се за служители на фирми за рециклиране, които идват, за да извозят използваното олио.