Съединените щати и съюзниците се готвят за продължителен конфликт в Украйна, и в тази връзка във Вашингтон ще се стреми да предотврати победа на Русия като увеличи военната помощ за Киев. В същото време САЩ се стремят да смекчат въздействието на настоящата ситуация върху глобалната икономика и продоволствената сигурност, пише The Washington Post, като се позовава на свои източници.

"Решението да се доставят на Украйна все по-модерни оръжия <...>, способни да унищожат важни военни съоръжения и да нанесат удари дълбоко в Русия, отразява готовността на западните столици [държави] да рискуват непреднамерена ескалация с Руската Федерация. Тази подкрепа изглежда ободри правителството на президента [на Украйна] Владимир Зеленски“, пише вестникът.

Въпреки това, както смятат експертите, Киев и неговите поддръжници "могат да се надяват на нещо повече от патова ситуация [във военните действия] с много по-голямата и по-добре въоръжена руска армия“.

Както заявява пред вестника бившият постоянен представител на САЩ в НАТО Иво Даалдер (работил от 2009 до 2013 г.), патовата ситуация на бойното поле поставя САЩ пред труден избор: или да продължат да помагат на Украйна да поддържа потенциално кръвопролитно статукво с опустошителни глобални последици, или да спре подкрепата и да остави Москва да спечели. "[Второто] би означавало да нахраним вълците с Украйна. Никой не е готов за това“, смята Даалдер.

На свой ред неназован говорител на Държавния департамент заяви пред The Washington Post, че още преди началото на руската специална военна операция американските власти са обсъждали възможността за продължителен конфликт, който ще има тежки глобални последици. Според служителя администрацията се надява, че доставката на нови оръжия за Украйна, антируските санкции и дипломатическата изолация на Русия ще допринесат за прекратяването на конфликта чрез преговори.

И, според Вашингтон, залогът да се гарантира, че Руската федерация няма да може да "погълне Украйна“ е толкова голям, че властите в САЩ са готови да се примирят дори с глобална рецесия и проблеми с храните, за да постигнат тази цел. "Ние се ръководим от факта, че резултат, при който Руската федерация е в състояние да постигне своите максимални искания, е наистина лоша сделка за Съединените щати, наистина лоша за нашите партньори и съюзници и наистина лоша за световната общност“, казват от Държавния департамент.

Превод и редакция: Иван Христов