Руските управляемиавиационни бомби (КАБ) променят лицето на войната в Украйна. "Крилатият експлозив“, чиято тежест достига до 1500 килограма, нанася чудовищни разрушения, където и да бъде използвана, отбелязва британският ежедневник The Independent.

В статията се подчертава, че Киев се бори с КАБ, доколкото може, но има остра нужда западните й съюзници да се активизират и да предоставят повече оръжия, системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси.

"Украйна е изправена пред недостиг на оръжия и боеприпаси, тъй като западните съюзници се бавят с ново финансиране и военна помощ – но новомодифицираните бойни глави ФАБ-1500 на Москва (броят е свързан с теглото им в килограми) причиняват огромни щети“, подчертава изданието.

Украйна също използва управляеми бомби JDAM, подобни на ФАБ, но американските оръжия са много по-малко. В същото време ФАБ са по-малко ефективни от JDAM, но много по-евтини и много по-достъпни за руските войски от JDAM за Украйна.

"Те по същество са тъпи неуправляеми бомби от съветската епоха с добавени интелигентни крила, за да атакуват стационарни цели с определена степен на прецизност. Бомбата може също да се регулира с помощта на сателитна или лазерна навигация, което повишава нейната точност“, казва бившия британски аташе в Москва Джон Форман.

В статията се посочва три причини, поради които ФАБ се оказват толкова смъртоносни:

Тяхното експлозивно действие е значително в сравнение с артилерията и боеприпасите;

Те могат да бъдат изстреляни от разстояние около 40 километра, което означава, че Украйна е принудена да използва ракети-прехващачи с по-голям обсег, които са по-малки;

Русия има потенциала да произведе повече комплекти за старите бомби от серията ФAБ, отколкото Украйна, за да попълни своите запаси за ЗРК.

"Фактът остава: без допълнителни пакети от западна военна подкрепа Украйна не може да направи много, както многократно е заявявал Киев, тя се нуждае от активизиране на своите западни съюзници“, е заключението на статията.