Миналата седмица една потенциално значима среща в Ню Делхи остана очевидно незабелязана в голяма част от западните страни. В кулоарите на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев проведе "частен разговор“ с премиера на Индия Нарендра Моди. Подробностите за това, което е обсъдено, са изключително оскъдни в публичното пространство, но среща с Моди не е лесна за изпълнение задача и разговорът със сигурност имаше завладяващ контекст, коментират в редакцията на базираното във Вашингтон международно издание за политиката в Индо-Тихоокеанския регион The Diplomat.

"Фокус" представя превод на статията без съкращения и с уточнението, че тя отразява единствено гледната точка на автора й. Материалът е публикуван под заглавие "Формира ли се нов блок между Русия, Китай и Индия на изток?".

Откакто започна войната в Украйна, икономиката на Русия разчита до голяма степен на търговските връзки с Индия и Китай, за да подкрепя военните усилия в Украйна. Безпрецедентният обхват на санкциите на Запада срещу Москва означаваше, че руският президент Владимир Путин трябваше по същество да изгради паралелна икономика, за да заобиколи транзакциите в долари и да запази тези връзки.

Точно така, след инвазията, търговията на Русия с Китай в китайски юани се увеличи 80-кратно.На среща с президента на Китай Си Дзинпин миналия месец Путин спомена, че в по-дългосрочен план следва да се разчита на юана като на избрана валута. "Ние подкрепяме използването на китайския юан за разплащания между Русия и страните от Азия, Африка и Латинска Америка“,заяви тогава той.

Този план ще трябва да включва и Индия в даден момент. Благодарение на увеличените покупки на петрол след инвазията, вносът на Индия от Русия се е умножил с колосалните 400% през последната фискална година. Сега Русия е четвъртият по големина търговски партньор на Индия и продължава да се изкачва нагоре (бе седмият по големина през миналия октомври). Тогава не е изненада, че Патрушев бе придружаван по време на пътуването си от председателя на "Роснефт“, руската държавна петролна компания, който подписа споразумение с Индийската петролна корпорация за увеличаване на доставките.

Междувременно, на отделна среща в Ню Делхи, заместник-председателят на Държавната дума - долната камара на руския парламент - обяви обща цифрова валута за Индия, Китай и Русия. И миналата седмица в последната концепция на Русия относно външната политика Индия и Китай се споменават като нейни най-близки съюзници.

Всичко това звучи доста разумно от гледна точка на Москва. Проблемът за Путин обаче е, че Индия все още гледа на Китай с подозрение поради продължителните сблъсъци по границата и все още е много малко вероятно Ню Делхи да желае да работи с Пекин за изграждането на паралелна икономика, свободна от долара. След като избухнаха смъртоносни гранични сблъсъци през 2020 г., Индия предприе строги мерки срещу различни китайски приложения за смартфони и срещу инвеститори. Миналата година тя инициира различни разследвания за укриване на данъци срещу китайски фирми. Тази обща тенденция на икономическо отделяне също се дължи поне отчасти на протекционисткото усилие на Моди в изграждането на местно производство.

И все пак нищо от това не означава, че Индия не иска да предизвика глобалното господство на долара. Притесненията относно западната хегемония са по-голяма част от стратегическата култура на Индия, отколкото повечето във Вашингтон биха могли да си помислят, а масовото използване на икономически санкции от страна на Запада обезпокои мнозина в Ню Делхи през годините. Миналата година Централната банка на Индия разреши търговията с рупии, като по този начин улесни по-силните връзки със страни под западни санкции.

Но ако Путин иска да използва това сближаване на интереси, за да поддържа своята паралелна икономика, той ще трябва да намери начин да облекчи напрежението между Пекин и Ню Делхи на тяхната хималайска граница.

Мнозина са скептични, че Путин може да убеди Си да направи това; балансът на силите в този едностранен съюз е наистина в полза на китайците. И все пак границата с Индия все повече се превръща в бележка под линия в собствените стратегически приоритети на Китай, тъй като той насочва погледа си към по-големи награди на световната сцена. През последните няколко месеца Китай се позиционира като стратегическа алтернатива на САЩ, навсякъде от Украйна до Тихия океан и Близкия изток. С нарастването на напрежението около Тайван Пекин все повече пренасочва фокуса си към изграждане на устойчивост срещу потенциален икономически удар от Запада.

Ако Путин успее да привлече тези по-големи амбиции, когато се срещне с Моди и Си в ШОС и може би в Г-20 по-късно тази година, може да се формира нов блок на Изток. Това е тенденция, която всички във Вашингтон трябва да наблюдават много по-отблизо.