Словашкият премиер Роберт Фицо направи първото си публично изявление след опита за убийството му в средата на май. Той записа обръщението си към гражданите на видео.

В доста дълга 14-минутна реч ръководителят на словашкото правителство каза какво мисли за покушението срещу него, както и за бъдещите си планове.

"Време е да направя първата крачка и това е прошката. Не изпитвам никаква омраза към непознатия, който ме простреля", казва Фицо.

Словашкият премиер обещава да не съди нападателя, за да иска парично обезщетение. В същото време Фицо отбеляза, че покушението срещу него не е проява на лудостта на отделен радикал.

"Той беше просто посланик на зло и политическа омраза, която политически неудачници и объркана опозиция развиват в Словакия до неконтролируеми размери. Очакваше се, че антиправителствените медии, финансираните от чужбина политически организации и опозицията ще започнат да омаловажават значението на опита за убийство срещу мен“, заяви премиерът.

Говорейки за плановете, Фицо обеща да се върне на работа начело на правителството през следващите седмици - приблизително в края на юни или началото на юли.