Великобритания и САЩ се договориха за партньорство за повишаване на икономическата сигурност и са подписали нова "Атлантическа декларация". Премиерът на Великобритания Риши Сунак и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха среща в Белия дом. След разговора Сунак и Байдън дадоха обща пресконференция, съобщава Sky News.

Риши Сунак и Джо Байдън са се договорили за ново партньорство за укрепване на икономическата сигурност в отговор на нарастващата заплаха от Китай.

Отхвърляйки неуспеха си да изпълни обещанието на манифеста на торите за постигане на пълна сделка за свободна търговия със САЩ, премиерът и президентът на САЩ са обявили нова "Атлантическа декларация" по време на среща в Белия дом.

Споразумението включва тесен търговски пакт, обхващащ критични минерали, необходими за батериите за електрически автомобили, по-тясно сътрудничество на отбранителната индустрия и ново споразумение за защита на данните.

Новото споразумение съдържа принципно споразумение за сделка за тези минерали, използвани за производството на редица продукти от слънчеви панели до електрически превозни средства за да се даде достъп на износителите от Обединеното кралство до огромната програма за екологични субсидии на стойност 370 милиарда долара (£294 милиарда/ 675.48 милиарда лева), Закон за намаляване на инфлацията, въведен от президента Байдън, за да стимулира огромни зелени инвестиции в САЩ.

САЩ подписаха подобно споразумение с Япония по-рано тази година, за да забранят на двете страни да въвеждат двустранни ограничения за износ на минералите, които са най-критичните за електрическите батерии - литий, никел, кобалт, графит и манган.

Въпреки че министър-председателят на Великобритания е побързал да говори за новото споразумение, това не е споразумението за свободна търговия след Brexit, което Консервативната партия обеща да предостави до края на 2022 г. в своя манифест от 2019 г., когато споразумението със САЩ е цитирано като основна цел.