На 25 май посланиците на Германия, Дания и Швеция са били привикани в руското външно министерство, в знак на протест от странана федерацията заради отказа на тези страни да представят на Русия резултатите от разследванията за саботаж в "Северен поток". Това се посочва в съобщение на руското дипломатическо ведомство, цитирано от ТАСС.

"На 25 май посланиците на Германия, Дания и Швеция бяха привикани в руското външно министерство, на които беше отправен протест във връзка с пълната липса на резултати от националните разследвания, за които се твърди, че са извършени от властите на тези страни за саботаж в "Северен поток" през септември 2022 г. и тяхната неспособност да осигурят прозрачност на следствените действия“, са посочили от ведомството.

Те са подчертали, че Москва е заявила незаинтересоваността на Германия, Дания и Швеция да установят истинските обстоятелства на този саботаж. "Напротив, с действията си те явно протакат времето и се опитват да скрият следите на истинските виновници за престъплението, които, както смятаме, са известни държави. В същото време неслучайно "изтичане“ на неправдоподобни версии се изсипват в медиите с желание да се обърка ситуацията“, са пояснили от руското МВнР. Те също така са посочили, че Москва ще продължи да оказва натиск върху властите на тези страни да проведат "обективно цялостно разследване на саботажа" със задължителното участие на Русия.

"Москва смята за неприемливи опитите на властите на Германия, Дания и Швеция да избегнат взаимодействието с руската страна по въпроса за разследването. Трите държави продължават да игнорират нотите на руските посолства, както и призивите на руското правителство за организиране на открито разследване" посочват от медията.