Признаването на Крим за руска територия е било едно от основните условия на Москва по време на преговорите с Киев през пролетта на 2022 г., заяви ръководителят на руската делегация Владимир Медински, цитиран от РИА Новости.

"Искането за неутралитет на Украйна и невлизане в НАТО беше много важно, но ще подчертая, че в допълнение към това признаването на руския суверенитет над Крим беше безусловно искане от наша страна“, посочи той.

Медински отбеляза, че Русия също е искала признаване на независимостта на републиките в Донбас. Според него Москва изхожда от необходимостта да защити рускоезичното население в този регион. В същото време Русия никога не си е поставяла за цел да завладее Украйна, но западните страни и Володимир Зеленски са вкарали и двете държави в пълноценни военни действия, добави Медински.

Ръководителят на руската делегация подчерта, че ако Киев беше подписал мирен договор през април миналата година, това би спасило живота на стотици хиляди войници от украинските въоръжени сили. Той отбеляза, че през април 2022 г. освен британския премиер Борис Джонсън, са пристигнали ръководителите на Държавния департамент и Пентагона, както и други "съветници“ , които са посъветвали Киев да не се съгласява с това споразумение.

Медински заяви още, че сега сключването на мир с Киев е възможно, ако целите и задачите на войната бъдат изпълнени. Русия никога не е отказвала преговори, заключи той.

Руско-украинските консултации започнаха в края на февруари: делегациите проведоха две срещи очи в очи в Беларус, след което ги продължиха ежедневно чрез видеоконферентна връзка. В края на март представители на страните проведоха нов кръг от преговори в Истанбул. В резултат на това ръководителят на руската делегация, помощникът на президента Владимир Медински, заяви, че Украйна е представила своите писмени предложения за бъдещо споразумение. Москва е сметнала това за стъпка напред и отбеляза, че за първи път от много години Киев е демонстрирал желание за преговори.

Руската страна отговаря с две стъпки към Украйна. Първо, решено е значително да се намалят военните операции в Киевско и Черниговско направления. Второ, Москва предлага среща между президента Владимир Путин и Володимир Зеленски да се състои едновременно с парафирането на споразумението от външните министри.

По-късно, според руския външен министър Сергей Лавров, Украйна отхвърля собствените си предложения и създава множество провокации, за да забави преговорния процес. По-специално, Киев представя свой проект на споразумение, в който има отклонение от разпоредбите, записани на срещата в Истанбул. Става дума за промяна на точките по отношение на Крим, както и за военни учения, където украинската делегация не споменава необходимостта от получаване на съгласие от Москва.