Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис отпразнува преизбирането си срещу демократа Чарли Крист с реч пред поддръжници в Тампа, Флорида, приветствайки не само победата си, но и нарастващото господство на Републиканската партия в щата, пише The Wall Street Journal. "Ние пренаписахме политическата карта“, заяви той. "Благодарим ви, че ни удостоихте с победа за вековете".

Лесната победа на ДеСантис – той поведе пред Крист с 59,5% до 39,9% след преброяването на 89% от очакваните гласове – вероятно ще подхрани спекулациите за потенциална кандидатура за президент през 2024 г. и ще разпали нарастващо съперничество с бившия президент Доналд Тръмп, коментира изданието.

Губернаторът не отговори на коментарите на Тръмп по-рано през деня, когато бившият президент заяви, че ДеСантис "ще направи грешка“, ако се кандидатира за президент и че "базата няма да хареса това“. Тръмп добави: "Ако наистина се е кандидатирал, ще ви кажа неща за него, които няма да са много ласкателни“.

В своите забележки в Тампа ДеСантис се придържа към познат сценарий, рекламиращ мандата му като губернатор, включително справянето му с пандемията, образователните му инициативи и битките му срещу либералите. Той подчерта притока на хора във Флорида през последните години, като каза, че това потвърждава привлекателността на неговата политика за по-широкия американски електорат.

"За толкова много от тях Флорида е  като обетованата земя“, заяви ДеСантис. "Ние прегърнахме свободата. Поддържахме законността и реда. Защитихме правата на родителите... Отхвърляме "Уоук идеологията“ (woke – събуден)“, заяви политикът.

ДеСантис благодари на окръзите Маями-Дейд и Палм Бийч, традиционно ориентирани към демократите области, които той печели. "Ще сме събрали значителен брой гласове от хора, които може би не са гласували за мен преди четири години“, заяви губернаторът.

ДеСантис завърши с поглед към бъдещето. "Имаме още толкова много работа“, каза той. "Тепърва започнах битката".