В сряда украинците отбелязват 31 години, откакто обявяват независимост от Съветския съюз в това, което със сигурност ще бъде ден на приглушени, но предизвикателни празненства, помрачени от страховете от нови руски ракетни атаки, съобщава Reuters.

Денят на независимостта на Украйна, който се навършва шест месеца след инвазията на Русия на 24 февруари, тази година придоби свето специално значение за украинците.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди късно във вторник за възможността от "отвратителни руски провокации“ и "брутални удари“ от страна на Москва, за да хвърли петно върху това, което според него е важен ден за всички украинци.

Властите забраниха публичните събирания в столицата Киев и наложиха строг полицейски час в източния град Харков, който издържа месеци на обстрел по фронтовите линии. На много държавни служители е наредено да работят от вкъщи.

Украйна излиза от Съветския съюз през август 1991 г. след неуспешния пуч в Москва и референдум, на който огромното мнозинство от украинците гласуваха за обявяване на независимост.

Зеленски не разкри подробности за това как правителството ще отбележи официалния празник от съображения за сигурност. Той каза, че ще награждава хора, като железопътен персонал, работници от службите за спешна помощ, електротехници, шофьори, хора на изкуството и хора от медиите.

Правителството разположи останките на унищожени руски танкове и бронирани машини като военни трофеи в центъра на Киев в знак на волята си за съпротива.

Властите призоваха хората да приемат предупрежденията за въздушно нападение сериозно и да търсят подслон, когато завият сирените.

"Ние се борим срещу най-ужасната заплаха за нашата държавност и също във време, когато сме постигнали най-голямото ниво на национално единство“, каза Зеленски във вечерно обръщение.

Градската администрация на Киев забрани големи публични събирания до четвъртък, опасявайки се, че тълпа от празнуващи жители може да стане мишена за руски ракетен удар.

"Те ще получат отговор, мощен отговор“, каза Зеленски на пресконференция във вторник.

Превод и редакция: Иван Христов