Три месеца преди експлозиите по газопровода "Северен поток“, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е получила информация от близък съюзник за украински таен план за атака срещу съоръжението, съобщава американският вестник The Washington Post. От редакцията уточняват, че за акцията е сформиран малък екип от водолази, отговарящи директно пред главнокомандуващия Въоръжените сили на Украйна.

Подробности за плана са били събрани от европейска разузнавателна служба и споделени с ЦРУ през юни 2022 година. Те предоставят някои от най-конкретните доказателства до момента, свързващи правителството на Украйна с произшествието във водите на Балтийско море, което американски и западни служители определиха като дързък и опасен акт на саботаж срещу енергийната инфраструктура на Европа.

Докладът на европейското разузнаване е бил споделен в чат платформата Discord, откъдето в публичното пространство се появиха десетки секретни документи на Пентагона.

Докладът на разузнаването се основава на информация, получена от лице в Украйна. Информацията на източника не е могла да бъде потвърдена незабавно, но ЦРУ е споделило доклада с Германия и други европейски страни миналия юни, според множество служители, говорили при условие на анонимност.

Изключително специфичните подробности, които включват брой оперативни работници и методи на атака, показват, че близо година западните съюзници са имали основание да подозират Киев за саботажа. Тази оценка само се засили през последните месеци, след като германските следователи откриха доказателства за прилики между саботажа и секретния план на Украйна.

Длъжностни лица в множество държави потвърдиха, че резюмето на разузнаването, публикувано в Discord, точно посочва това, което европейската служба е предала на ЦРУ. Редакцията на The Washington Post е дала съгласие да не споменава името на европейската държава, както и някои аспекти от предполагаемия план на Киев по искане на правителствени служители, според които разкриването на информацията би застрашило източниците и операциите.

Украински официални лица, които преди това отрекоха страната да е замесена в атаката срещу "Северен поток", не са отговорили на молбата на изданието за коментар.

Белият дом също е отказал да коментира подробен набор от въпроси относно европейския доклад и предполагаемия украински заговор, включително дали американски служители са се опитали да осуетят изпълнението на плана. Коментар е отказан и от ЦРУ.