Бившият полски министър на отбраната и настоящ евродепутат Радек Сикорски повдигна обвинения срещу Русия и САЩ във връзка с неотдавнашните течове в тръбопроводите "Северен поток 1“ и "Северен поток 2“ в Балтийско море, пише Newsweek.

Европейските служби във вторник започнаха разследване на инцидента. Норвежките и шведските власти посочиха, че течовете вероятно са резултат от "саботаж" или "умишлени" действия. Кремъл също не изключи такава възможност.

Сикорски, коментирайки това събитие в "Туитър“, публикувай снимка на теча на газ в Балтисйко море и написа: "Благодарим ви, САЩ“.

А в следващия си туит той разкритикува Москва, че използва газопровода като инструмент за шантаж.

"Между другото, няма недостиг на тръбопроводен капацитет за транспортиране на газ от Русия до Западна Европа, включително Германия“, пише Сикорски. "Единствената логика зад "Северен поток“ беше, че Путин може да изнудва или да води война с Източна Европа безнаказано. Всички украински и балтийски държави се противопоставяха на изграждането на Северен поток в продължение на 20 години. Сега 20 милиарда долара метален скрап лежи на дъното на морето, още една цена, която Русия ще трябва да плати за нейното престъпно решение да нахлуе в Украйна“.

Между тези два туита на Сикорски, който благодари на Америка и критикува Русия, първоначалният му пост беше цитиран от Станислав Жарин, държавен секретар в кабинета на министър-председателя на Полша. Последният по-специално осъди обвиненията срещу САЩ като руска пропаганда.

"Руската пропаганда веднага започна клеветническа кампания срещу Полша, Съединените щати и Украйна, обвинявайки Запада в агресия срещу "Северен поток 1“ и "Северен поток 2“, написа Жарин в туит. "Потвърждаването на руски лъжи в този конкретен момент застрашава сигурността на Полша. Какъв акт на явна безотговорност!“

Газопроводът "Северен поток 2" беше завършен миналата година, но все още не е открит от Германия поради нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Няколко седмици преди началото на инвазията президентът Джо Байдън предупреди пред репортери, че ако Русия нахлуе в Украйна, САЩ ще работят, за да гарантират, че тръбопроводът никога няма да заработи. Когато беше помолен, той не даде подробности как ще стане това, припомня изданието.

"Обещавам ви, ще успеем да го направим“, заяви Байдън на 7 февруари.