Мали обвини Франция, че въоръжава ислямистки бойци и извършва шпионски действия срещу нея, пише европейската редакция на Politico. Изданието отбелязва, че отношенията между западноафриканската държава и бившата колониална сила са достигнали ново дъно.

В писмо, адресирано до Съвета за сигурност на ООН, малийският външен министър Абдулайе Диоп призова за спешна среща в отговор на това, което той определи като френски "актове на агресия“.

В писмото от понеделник, 15 август, деня, в който последната френска армейска част напусна Мали след шестмесечно военно изтегляне, се твърди, че Франция е нарушила въздушното пространство на Мали повече от 50 пъти тази година, "за да събира информация в полза на терористичните групи в Сахел и да им хвърлят оръжия и муниции от въздуха“.

Френското посолство в Мали отговори в Twitter, че Париж "очевидно никога не е подкрепял, пряко или косвено, тези терористични групи, които остават нейни врагове навсякъде по земята“.

"53 френски войници загинаха в Мали през последните девет години“, се казва в изявлението. "Тяхната мисия беше преди всичко да се борят с терористичните групи и да подобрят безопасността на малийците по този начин“.

През февруари Франция обяви края на деветгодишните си усилия за борба с бунтовниците в Мали на фона на нарастващото напрежение с военната хунта на страната, която свали президента Ибрахим Бубакар Кейта през 2020 г. и по-късно изостави ангажиментите си да проведе избори и да възстанови гражданското управление.

Решението да се изтегли от Мали бележи сериозен неуспех в усилията на Париж да се бори с терористичните групи в района на Сахел, продължаващи от 2013 г. Германия в петък спря военната си мисия в Мали "до второ нареждане“.

От миналата година руски наемници работят за малийската хунта в битката й срещу ислямистките бунтовници, заменяйки френските сили. Както отбелязва Politico, Русия се стреми да разшири сферата си на влияние в региона.

Превод и редакция: Иван Христов