От пакета за помощ за Украйна в размер на 48 милиарда долара, одобрен от Конгреса на САЩ през декември миналата година, остават само около 6 милиарда долара, което означава, че средствата, предназначени за доставки на оръжия за военните на Киев, може да свършат до средата на лятото, предупреждават в редакцията на американското издание Politico.

Това кара някои американски конгресмени да се тревожат за бъдещите планове на Белия дом, включително кога администрацията на президента Джо Байдън ще поиска следващия пакет от помощи и дали той ще бъде достатъчен. В същото време законодателите са уверени, че Вашингтон трябва да продължи да финансира украинските въоръжени сили без прекъсване, особено на фона на очакваното контранастъпление.

"Изключително важно е администрацията да предостави на Украйна всичко необходимо, за да защити и възвърне своевременно суверенната си територия“, заяви сенатор Сюзън Колинс пред представители на Пентагона по време на изслушване миналия четвъртък. Тя изрази надежди, че администрацията на Байдън няма да се бави с помощ за Украйна, когато тя има нужда от нова такава.

Белият дом вече обсъжда нов транш от военна помощ, според анонимен служител на администрацията във Вашингтон. Все още не е ясно как точно нуждите на Украйна могат да се променят по време или след контранастъплението, казва той, но Вашингтон възнамерява да продължи да подкрепя Киев в дългосрочен план

Този път обаче ще бъде по-трудно да се получи одобрение за следващия транш, уверени са в редакцията на Politico. Не само Конгресът се промени от декември, но и обстоятелствата. Този път всяко предложение от Белия дом на Капитолийския хълм във Вашингтон може да се сблъска с опозиция от "малка, но гласовита група републиканци“, които подкрепят съкращения на разходите за Украйна.

Според статията администрацията на Байдън е установила редовен процент на изплащане от няколкостотин милиона долара всяка седмица или десет дни. През май Вашингтон обяви доставка за 1,2 милиарда долара на дронове, артилерия, системи за противовъздушна отбрана, както и софтуер и техническа помощ за изграждане на мрежата за противовъздушна отбрана на Украйна, оставяйки малко над 4 милиарда долара в пакета за помощ за страната.

Според Колинс е ясно, че това, което вече е отпуснато на Украйна, не е достатъчно. Освен това сенаторът посочва, че доставката на боеприпаси и оръжие отнема твърде много време.

Все повече и самият Киев открито демонстрира разочарование от темповете на доставките на военна помощ. Например украинският президент Володимир Зеленски заяви по-рано, че бронираните превозни средства, обещани от Вашингтон, "идват на партиди“, което противоречи на изявлението на главнокомандващия съюзническите сили на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи, който през април увери пред Конгреса, че Киев е получил "повече от 98 процента“ от обещаните превозни средства.