Пентагонът побърза да овладее последиците от изтичането на секретни разузнавателни документи за войната в Украйна, както и друга чувствителна информация от Азия и Близкия изток, пише The Financial Times.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Министерството на правосъдието на САЩ е започнало разследване на изтичането на десетки документи и американски служители работят, за да определят източника на изтичането и какви последствия може да има на бойното поле и върху усилията на САЩ за събиране на разузнавателна информация.

"Министерството на отбраната продължава да преглежда и оценява валидността на фотографираните документи, които се разпространяват в социалните медии и които изглежда съдържат чувствителни и строго класифицирани материали“, заяви говорителят на Пентагона Сабрина Сингх.

"Бе предприето междуведомствено усилие, фокусирано върху оценката на въздействието, което тези фотографирани документи може да имат върху националната сигурност на САЩ и върху нашите съюзници и партньори". 

Пробивът изглежда като най-значимия, откакто Едуард Сноудън публикува набор от секретни документи за разузнавателните дейности на САЩ преди десетилетие.

Длъжностни лица заявиха, че документите изглеждат автентични и обхващат редица теми, главно свързани с нахлуването на Русия в Украйна. Те включват информация за брифинги, някои от които изглеждат специално подготвени от Съвместния щаб на Пентагона, докато други изглежда са от разузнавателни дейности, включени в ежедневните брифинги за други служители по националната сигурност.

Освен войната в Украйна има препратки към Китай, Иран, Южна Корея и Израел. Документите посочват важни предизвикателства както за Украйна, така и за Русия и имат за цел да покажат, че и двете страни са изправени пред неуспехи в обучението и оборудването на войските.

Те обаче изглежда показват, че противовъздушната отбрана на Украйна е особено уязвима и страната разполага с намаляващи запаси от ракети за ПВО, които досега не позволяваха на Русия да включи значително военновъздушните си сили във войната.

"Това е лоша новина за всички“, заяви европейски служител. "Това е лоша новина за украинците, това е лоша новина за американците, защото всички виждат как те действат и това е лоша новина за съюзниците като цяло, защото виждаме, че на украинците им свършват боеприпасите, което не е най-доброто послание, което искате да чуете".

50-те страници, прегледани от The Financial Times, също показват, че американското разузнаване е достигнало до руски военни служители на най-високо ниво и може да получава информация, за да информира украинците  ежедневно.

Документите, които за първи път се появиха в платформа за съобщения през януари, наречена "Дискорд" и наскоро разпространени в други социални медии, включително Twitter и Telegram, посяха хаос и параноя сред служителите за национална сигурност на Вашингтон преди критичен момент във войната в Украйна.

Очаква се скоро силите на Киев да започнат контранастъпление срещу Москва.

Последните документи са от началото на март. Длъжностни лица съобщават, че усилията им да проследят произхода на изтичането на информация са били сложни, тъй като документите, които са се появили онлайн, са разпечатани и фотографирани. Няколко теории циркулират из Пентагона за това кой може да е изнесъл документите и какво може да го е мотивирало да направи това, заявиха служителите.

Някои експерти предполагат, че течовете може да са дело на американски гражданин. "Документите съдържат полезна оперативна информация и тяхното изтичане може също да има някаква стойност за Русия. Но наистина ли беше руско ужилване?“, пита Дан Ломас, преподавател по разузнаване и сигурност в Университета "Брунел" в Лондон.

"Документите разкриват колко добро е американското разузнаване и до каква степен е проникнало в руските агенции. А Федерална служба за сигурност, Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация и Службата за външно разузнаване вече са имали загубена война. Така че вътрешна работа е много по-вероятна. Вътрешният враг винаги е по-голямата заплаха.

Западни служители и анализатори заявиха, че ще отнеме време, за да се установи източникът на изтичането, като се има предвид мащабът на американския разузнавателен апарат. Някои от разкритията предизвикаха недоволство и отричане сред съюзниците, като един доклад от прихванати комуникации, който предполага, че лидерите на израелския Мосад са насърчавали протести срещу предложените от премиера Бенямин Нетаняху съдебни реформи.

Правителството на Израел заяви в изявление от името на Мосад, че твърдението е "лъжливо и без каквато и да е основа“.  "Мосад и нейните висши служители не са и не насърчават персонала на агенцията да се присъединява към демонстрациите срещу правителството, политически демонстрации или каквато и да е политическа дейност“, се посочва в изявлението.

Изтеклите материали изглежда също така съдържат подробности за вътрешни обсъждания на южнокорейски служители относно това дали да се изпратят боеприпаси на САЩ, които може да бъдат предадени на Украйна. Сеул се противопостави на натиска от страна на западни служители да окаже военна помощ на Украйна, позовавайки се на закон, който забранява на страната да доставя оръжия на страни, участващи в конфликт.

Изглежда, че докладите са базирани на разузнавателна информация, което предполага, че САЩ са шпионирали своя съюзник, но корейските власти се опитаха да омаловажат значението на ситуацията. Говорител на южнокорейския президент Юн Сук Йол, който трябва да направи държавно посещение във Вашингтон по-късно този месец, заяви само, че Сеул ще търси "подходящи мерки“ от страна САЩ.

Британски служители също отхвърлиха описаното в документи от октомври събитие, включващо британски самолет за наблюдение, за който се твърди, че е бил почти свален от руски изтребител.

"Тези доклади съдържат неточности и не отразяват случилото се в международното въздушно пространство над Черно море“, заяви източник от британската отбрана.