САЩ организират поредна виртуална среща на формата "Рамщайн“ – контактната група, която бе създадена през април миналата година за обсъждане на въпросите за военна подкрепа на Украйна, съобщава германският вестник Die Zeit. В дискусиите, в които ще се проведат в рамките на деня, ще вземат участие представители на близо 50 държави. Заседанието на групата е 12-то по ред.

Западните държави предоставят на Украйна големи количества оръжия и боеприпаси. Няколко страни наскоро обявиха намерението си да обучават украински пилоти за управление на  изтребители F-16. В следваща стъпка съответните бойни самолети американско производство може да бъдат доставени на военните на Украйна.

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър обяви на брифинг по-рано, че следващата среща във формат "Рамщайн“ ще бъде посветена на укрепването на украинската противовъздушна отбрана, предоставянето на боеприпаси и прехвърлянето на самолети F-16 на страната, съобщи Укринформ.

"В тази контактна група, както и в други, всичко ще започне с това, че Украйна ще направи преглед на текущата ситуация със сигурността в страната и ще говори за най-спешните си нужди. Така че очаквам, че наземната противовъздушна отбрана ще продължи да бъде приоритетна тема на обсъждане, както и боеприпасите, за да се гарантира отново тяхната бойна способност. И тогава ще има и дискусия за подготовката на доставка на F-16“, подчерта Райдър.

Той също така отбеляза, че обучението на украинските пилоти ще се провежда извън Украйна, на територията на държави от Европа. "Що се отнася до по-подробна информация и кога ще започнат тези учения, как ще бъдат предоставени тези самолети и кой ще ги предостави, не мога да кажа“, призна говорителят на Пентагона.