Нови доклади на разузнавателни служби представят първата значима следа за това кой е отговорен за атаката срещу двата газопровода "Северен поток", по които се доставяше природен газ от Русия за Европа. Според разузнавателни данни, с които са се запознали представители на компетентните органи в САЩ, зад саботажа стои проукраинска група, съобщава вестник The New York Times.

Американски служители заявиха, че не разполагат с доказателства за това дали президентът на Украйна Володимир Зеленски или неговите висши помощници са участвали в операцията или че извършителите са действали по указания на правителствени служители от Киев.

"Наглата атака срещу тръбопроводите, които свързват Русия със Западна Европа, подхрани обществените спекулации за това кой е виновен, от Москва до Киев и Лондон до Вашингтон, и остава една от най-сериозните неразгадани мистерии от годините на Русия война в Украйна“, отбелязват от редакцията.

Украйна и нейните съюзници са сочени от някои официални лица за най-логичния потенциален извършител на атаките срещу тръбопроводите. Те се противопоставяха на проекта от години, описвайки го като заплаха за националната сигурност. Но представители на украинското правителство и военното разузнаване твърдят, че не са замесени в експлозиите и не знаят кой ги е причинил.

Американски служители твърдят, че има много неизвестни около извършителите и техните връзки. Прегледът на новосъбраните разузнавателни данни предполага, че става въпрос за  противници на руския президент Владимир Путин, но не се уточняват точно кои са членовете на тази "проукраинска група“, кой е ръководил и кой е платил за операцията. Представители на властите на САЩ отказват да разкрият в подробности естеството на разузнавателните данни, как са получени или достоверността на твърденията, които съдържат. Към настоящия момент "няма категорични заключения“ за това кой стои зад атаката, като по този начин остава отворена възможността операцията да е била проведена негласно от "прокси сили с връзки с украинските служители или службите за сигурност на Киев“, отбелязва вестникът.

Първоначално в САЩ и Европа се появиха спекулации за възможна вина на Русия за експлозиите по трасетата на двата газопровода. Остава неясно обаче каква мотивация би имал Кремъл, за да саботира тръбопроводите, като се има предвид, че те са бяха важен източник на приходи и средство за Москва да оказва влияние върху Европа. Според една от оценките разходите за ремонт на тръбопроводите започват от около 500 милиона долара. Американски служители казват, че не са открили никакви доказателства за участие на руското правителство в атаката.

Длъжностни лица, които са прегледали разузнавателните данни, са на мнение, че диверсантите най-вероятно са украински или руски граждани, или "някаква комбинация от двете“. Във Вашингтон са категорични, че не са замесени американски или британски граждани.

Тръбопроводите бяха разкъсани от експлозии през септември миналата година. Европейски служители публично заявиха, че операцията срещу "Северен поток“ вероятно е била спонсорирана от държава, вероятно поради сложността, с която извършителите са заложили и взривили експлозивите на дъното на Балтийско море, без да бъдат забелязани. Американски служители не направиха подобни твърдения.

Експлозивите най-вероятно са били поставени с помощта на опитни водолази, които не изглежда да работят за военни или разузнавателни служби, разкриха американски служители, които са прегледали новата разузнавателна информация. Но е възможно извършителите да са преминали специализирано държавно обучение в миналото си.

Длъжностни лица твърдят също, че все още има огромни пропуски в информацията, с която разузнавателните агенции на САЩ и техните европейски партньори разполагат за случилото се. Но новите данни може да представляват "първата значима следа след няколко внимателно проведени разследвания, заключенията от които биха могли да имат дълбоки последици за коалицията, подкрепяща Украйна“.

Всяко предположение за украинско участие, пряко или непряко, може да разстрои деликатните отношения между Киев и Берлин, влошавайки подкрепата сред германската общественост, която преглътна високите цени на енергията в името на солидарността с украинците.