Американският милиардер Илън Мъск, който придоби "Туитър“ миналата седмица, увери еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, че компанията ще продължи да спазва правилата на Европейския съюз, предаде Reuters, позовавайки се на източници. Става дума за закона за дигиталните услуги (Digital Services Act), който регулира работата на IT компаниите в ЕС.

Европейският парламент гласува за приемане на Закона за цифровите услуги и Закона за цифровите пазари на 5 юли. Приетите норми задължават дигиталните платформи да се борят срещу незаконното или злонамерено съдържание, както и да защитават правата на потребителите и техните лични данни. За неспазване на установените стандарти компанията може да бъде глобена с до 6% от годишния си оборот.

Илон Мъск финализира сделката за закупуване на "Туитър“ на 27 октомври. Сделката е на стойност е 44 млрд. Долара. Няколко часа след покупката предприемачът уволни главния и финансовия директор на компанията. Мъск възнамерява да възстанови акаунти, които са били спрени поради "съмнителни или незначителни причини“. Той се застъпва за свободата на словото и премахването на доживотните забрани на акаунти. Освен това новият собственик на "Туитър“ планира да създаде съвет за модериране на съдържание с представители на различни гледни точки.