Шумни и готови за чифтосване, милиарди цикади се готвят да нахлуят в горите и предградията на САЩ. През следващите няколко седмици две отделни групи цикади ще бръмчат едновременно. Това е феномен, който не се е случвал от 1803 г., когато Томас Джеферсън все още е президент на Съединените щати, пише AFP.

Семейството на цикадите включва над 3000 вида насекоми от цял ​​свят. Повечето от тях прекарват живота си под земята, под формата на ларви. Те излизат на повърхността, за да се трансформират във възрастни насекоми и да се размножават. 

Някои се появяват всяка година, докато други, известни като "периодични" цикади, се появяват на всеки 13 или 17 години. Тази година феноменът включва две групи цикади: Група XIX, която се появява веднъж на всеки 13 години и която вече е в Северна Каролина и Южна Каролина. Това ще бъде последвано от Група XIII в Средния Запад, която се появява на всеки 17 години. В централен Илинойс и двете могат да присъстват на едно и също място. 

"Когато се появят, те го правят в големи количества, което вълнува както родителите, така и децата", според ентомолога Джийн Критски от университета Mount St. Joseph University, който разработи приложение, така че всеки да може да събира данни за тези червенооки насекоми. Това е феномен, който помним, а историите се предават от поколение на поколение. Точно, както когато станем свидетели на затъмнение например.

Научно чудо

"Без много средства за защита "периодичните" цикади разчитат на числеността си за оцеляването на вида: благодарение на ордите, които се роят едновременно, птици, лисици, миещи мечки, костенурки и други хищници бързо се насищат", обясни Джон Лил за AFP. Същият е професор по биология в университета George Washington University.

В проучване, публикувано наскоро в списание Science, Джон Лил и колегите му показват, че група цикади, появила се във Вашингтон през 2021 г., е довела до увеличаване на броя на гъсениците. Те са били изоставени от птиците, които се концентрирали върху цикадите. 

Други изследвания показват, че годините, когато дъбовите дървета произвеждат най-много жълъди, винаги са две години след появата на цикадите. Колкото повече жълъди има, толкова по-големи са популациите от бозайници, които се хранят с тях и толкова по-голям е рискът от лаймска болест при хората.

Човешкото въздействие

Крис Саймън от университета в Кънектикът, който изучава химичните промени в ДНК на цикадите, които проследяват жизнения им цикъл, предупреждава, че изменението на климата нарушава вътрешните им часовници. Тъй като САЩ се затоплят, по-дългият вегетационен период на растенията осигурява повече храна, ускорявайки растежа на цикадите.

"Предвиждам, че повече 17-годишни цикади ще се превърнат в постоянни 13-годишни цикади“, казва той, "и в крайна сметка тази група ще бъде генетично асимилирана".

Какво означава това за видовете в дългосрочен план, е трудно да се разбере. Също така не е ясно дали драстичната трансформация на земята от колониалния период насам е била положителна или отрицателна за цикадите, каза Лил.

От една страна, много исторически потомства са били изгубени поради необузданото обезлесяване. Но останалите люпила процъфтяват в крайградски среди, където добре осветените дървета осигуряват идеални условия за женските да снасят яйцата си.

След това възрастните умират, новоизлюпените цикадови нимфи ​​падат от дърветата и се заравят под земята и цикълът започва наново.