Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева е заявила, че срещата тази седмица между президента на САЩ Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин е "крайно необходим сигнал, че светът трябва да си сътрудничи повече" в интервю за Reuters.

"Тя изпраща сигнал към останалата част от света, че трябва да намерим начини да си сътрудничим по онези предизвикателства, при които никоя държава сама не може да успее", е заявила Георгиева пред британската агенция в интервю в рамките на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Срещата между Байдън и Си е "важна в момент, когато геоикономическата фрагментация наистина се задълбочи, което има отрицателни последици за перспективите за ускоряване на растежа", е допълнила Георгиева.

В сряда Байдън и Си се споразумяха да открият президентска гореща линия, да възобновят комуникациите между военните и да работят за ограничаване на производството на фентанил, показвайки осезаем напредък в първите си разговори на четири очи от една година насам.

Срещата не промени нарастващия набор от търговски и инвестиционни ограничения, обусловени от националната сигурност, между двете най-големи икономики в света, но Георгиева смята, че възобновяването на комуникациите е важно в много несигурен момент за световната икономика.

Георгиева е коментирала, че размразяването на отношенията между САЩ и Китай е имало положителен ефект върху лидерите на срещата на върха на АПЕК, където основният й извод е бил, че "духът на сътрудничество е очевидно по-силен". А светът има нужда от това."

Георгиева е допълнила, че съживените американско-китайски комуникации ще помогнат и за насърчаване на сътрудничеството по глобалните предизвикателства, особено по отношение на изменението на климата, тъй като в края на ноември предстои да започне конференцията за климата COP28 (Конференцията на ООН за изменението на климата през 2023 г. или Конференцията на страните по UNFCCC).

Ангажиментът на САЩ и Китай ще бъде важен фактор и при преговорите за реформа на Световната търговска организация, включително за възстановяване на нейната система за уреждане на спорове. Министрите на СТО ще се срещнат през февруари в Обединените арабски емирства.

Войната на Израел срещу ХАМАС продължава да бъде "опустошителна" за населението и икономиката на Ивицата Газа, с "тежки последици" за икономиката на Западния бряг, смята още Георгиева.

Тя също така оказва натиск върху икономиките на съседните държави - Египет, Ливан и Йордания, които отбелязват спад в туризма и по-високи разходи за газ, отбелязва тя.

Израел също ще отчете икономическо забавяне, тъй като близо 8 % от работната му сила е пренасочена към военна служба, посочва тя.

Що се отнася до Египет, МВФ "сериозно обмисля" евентуално увеличение на програмата за заем на страната в размер на 3 млрд. долара поради икономическите трудности, породени от войната между Израел и ХАМАС. В момента екип от служители на МВФ провежда виртуални консултации с египетските власти по програмата.

Войната между Израел и ХАМАС е оказала "много, много ограничено въздействие" върху световната икономика, тъй като първоначалното покачване на цените на енергията не се е запазило, но въздействието може да нарасне, ако има "инцидент", който разширява конфликта, или той се удължи, смята Георгиева.

"Вече виждаме въздействието на антисемитизма и ислямофобията, които надигат грозните си глави по целия свят. Колкото по-скоро приключи тази война, толкова по-добре", смята тя.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви по време на срещите си с китайския си колега миналата седмица, че ключов резултат от американско-китайския икономически ангажимент е подкрепата на Пекин за 50-процентно увеличение на ресурсите на МВФ на квотен принцип, без незабавно увеличаване на акционерното участие на Китай.

Георгиева отбелязва, че е важно МВФ бързо да започне да преразглежда формулата си за акционерно участие, за да увеличи представителството на бързо развиващите се икономики: "Светът се нуждае от МВФ, който да е финансово силен, но и легитимен."