Недоволството на френския президент Еманюел Макрон от политиката на САЩ ще промени трансатлантическите връзки, коментират в редакцията на китайския държавен вестник Global Times.

"Докато Западът се бори да демонстрира единство на фона на руско-украинския конфликт, Франция очевидно не се интересува от престижа на САЩ. Това разкрива дълбоките противоречия в трансатлантическите отношения", твърди авторът на статията – професор по международни отношения в Пекинския университет.

Припомня се, че наскоро Макрон разкритикува Вашингтон за това, че цените на американския газ в Европа са четири пъти по-високи от тези в САЩ. Според автора основната движеща сила, която кара френския президент отново и отново да подчертава стратегическата автономност на Европа, е разминаването на интересите на САЩ с тези на Европейския съюз.

"САЩ се обединяват със своите съюзници, за да запазят хегемонията, но това не е част от плана на ЕС. Последният иска да формира външната политика въз основа на собствените си интереси, а не да бъде принуден да взема страна в съперничеството на големите сили“, се казва в статията.

Ескалацията на конфликта в Украйна доведе до засилване на американското влияние в Европа, смята професорът. Според него тази ситуация "постави Европа пред още по-големи икономически затруднения, както и на ръба на по-опасна война".

"Зад предупрежденията на Макрон към САЩ стои не само силна загриженост относно бъдещите кризи, но и безпомощност, че не може да контролира съдбата на Франция. Посланията също носят силен призив към Европа да укрепи единството", се казва в статията .

Професорът припомня, че навремето Шарл дьо Гол се застъпи за това Франция да се придържа към независима външна политика и да не бъде напълно оковавана от западния лагер, воден от САЩ. Поради тази причина Франция в миналото е излизала от структурите на НАТО и стана първата голяма западна сила, установила дипломатически отношения с Китайската народна република.

Освен това Макрон смята прераждането на Франция за своя отговорност, като настоява за реформи и се стреми да й възстанови статута на велика сила, подчертава още авторът.

"Противоречията между Франция и САЩ или между Европа и САЩ са по-скоро противоречия в западния лагер и резултат от неравномерно разпределение на властта и интересите“, убеден е авторът на материала.

В крайна сметка недоволството на Макрон от САЩ ще доведе до някои промени в трансатлантическите отношения, въпреки че няма да измени структурата на господство-подчинение между САЩ и Европа и няма да нанесе фундаментален удар на американската хегемонна система, е заключението на текста.