В САЩ през 1775 година Бенджамин Франклин създава във Филаделфия първата организация за забрана на робството. През 1865 г. във Вашингтонския театър актьорът Джон Буут смъртоносно ранява президента на САЩ Абрахам Линкълн, който умира на следващия ден. В нощта на 14 срещу 15 април след сблъсък с айсберг, смятаният за най-модерен, съвършен, луксозен параход "Титаник" потъва и причинява гибелта на около 1500 души. За пръв път излиза романът на Джон Стайнбек “Гроздовете на гнева" (1939). През 1991 г. от Музея на Ван Гог са откраднати 20 картини на стойност 500 млн. долара.

На 14 април са родени: Ричи Блекмор– един от най-известните китаристи в стил хард-рок, Райко Нахтигал - словенски филолог славист, Николай Михайлович Романов – руски велик княз, учен историк, военен, колекционер меценат, генерал-адютант, Фридрих фон Амерлинг - австрийски живописец, майстор на реалистичния портрет, Кристиан Хюйгенс (Huygens) – холандски механик, физик и математик, създател на вълновата теория на светлината. На този ден умират: Георг Фридрих Хендел (Hendel)– германски композитор, представител на класицизма.

 

2018 г.

Джерард Батън е избран за лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство.

 

2017 г.

Air China преустановява всички полети до столицата на Северна Корея Пхенян поради нарастващото напрежение между Северна Корея и Съединените щати.

 

 

2017 г.

Над 2000 мигранти са спасени в Средиземно море край бреговете на Либия.

 

 

2014 г. 

Членове на Боко Харам убиват над 70 и раняват 124 човека в столицата на Нигерия Абуджа.

 

 

2013 г.

За нов президент на Венецуела е избран Николас Мадуро.

 

 

1994 г.

Изтребител на САЩ сваля в Ирак два “приятелски" вертолета, който първоначално възприема като вражески. Загиват 26 души.

 

 

1991 г. 

От Музея на Ван Гог са откраднати 20 картини на стойност 500 млн. долара.

 

 

1988 г.

Съюзът на съветските социалистически републики (СССР) подписва споразумение, с което поема ангажимента да изтегли войските си от Афганистан. Пактът, създаден в преговори между СССР, САЩ, Пакистан и Афганистан е подписан в церемония на ООН в швейцарската столица Женева.

Този договор слага край на деветгодишната съветска окупация на страната, целяща властта в страната да бъде предоставена на комунистическо правителство, което води борба за държавното управление. Според подписаното споразумение СССР трябва да се изтегли постепенно в продължение на девет месеца.

 

 

1970 г.

На борда на американския космически кораб “Аполо 13" избухва експлозия, която причинява една от най-критичните ситуации в американската космическа история – животите на трима космонавти са изложени на много голям риск. Експлозията избухва в горивните клетки в сервизния модул на космическия кораб 56 часа след излитането. Резултатът от нея е прекъсване на главното електрическо захранване, което предизвиква преустановяване на осигуряването с кислород и вода за космонавтите. След аварията тези жизнено важни вещества се доставят от резервната батерия за спешни случаи на лунарния модул “Аквариус". В случай, че аварията се е била случила след отделяне на модула с цел кацане на Луната космонавтите са щели да бъдат изправени пред сигурна смърт. Въпреки че НАСА прави всичко възможно да спаси космонавтите оцеляването им е твърде несигурно. За да бъдат спасени космонавтите се планира и изпълнява високо рискова операция, която е единственото възможно решение. На 17 април 1970 година тричленният екипаж на “Аполо 13" се завръща успешно на земята.

 

 

1953 г.

Извършен е първия полет на многоцелевия вертолет КА-15.

 

 

1945 г.

Основана е Московската ботаническа градина.

 

 

1941 г.

Уинстън Чърчил издава заповед за прекратяване на ежеседмичните отчети за загубите на английския флот като деморализиращи населението. Уинстън Леонард Спенсър Чърчил е избран в Парламента като депутат от Консервативната партия през 1900 г. Четири години по-късно, по конюнктурни съображения преминава в Либералната партия. Многократно оглавява различни министерства. Той е един от организаторите на Дарданелската операция 1915 г., чийто провал го принуждава да подаде оставка. През 1940–1945 г. е министър-председател на коалиционното правителство. Заради участието на България в Първата световна война 1914–1918 г. и Втората световна война 1939–1945 г. като съюзник на Германия Чърчил заема враждебно отношение спрямо страната ни. Той е инициатор за създаване на съюз на всички антифашистки сили за борба срещу Германия. Заедно с президента Рузвелт сключва договор със СССР за съвместна борба срещу фашизма. По негова идея се сключва договорът “заем-наем" и съюзниците оказват материална помощ на Съветския съюз по време на цялата война. Чърчил взема участие в Техеранската (1943 г.), Кримската (1945 г.) и Потсдамската конференции (1945 г.), които определят следвоенното устройство на света и предоставят Източна Европа на Съветския съюз. В източноевропейските страни е установяван тоталитарни режими. В отговор на политиката на Сталин и издигането на “желязна завеса" по границите на източноевропейските страни в речта си на 5 март 1946 г. в САЩ Чърчил призовава за създаване на военно-политически съюз на САЩ, Великобритания и западноевропейските страни за защита на демокрацията от комунизма. Тази реч се смята за началото на “студената война". Чърчил е известен и като писател, публицист и автор на исторически и мемоарни книги. През 1953 г. получава Нобелова награда за литература.

 

 

1939 г.

За първи път е публикуван романът на Джон Стайнбек “Гроздовете на гнева" - най-известното му произведение, считано за класика на XX-ти век. Джон Стайнбек е роден на 17 февруари 1902 г. в град Салинас, Калифорния в семейство на земеделец от немски произход и учителка с ирландско потекло. През 1919 г. постъпва в Станфордския университет. Известно време служи като моряк на кораб. Първата му книга е “Златната чаша", която излиза през 1929 г. Автор е на романите: “Небесните пасбища" (1932 г.), “Към един незнаен бог" (1933 г.), “Тортила Флет" (1935 г.), “В неравна борба" (1936 г.), “За мишките и хората" (1937 г.); “Гроздовете на гнева" (1939 г., награден с “Пулицър" за 1940 г.; сборник с разкази “В черната долина" (1938 г.); повестта “Луната залезе" (1942 г.), “Пуснете бомбите" (1942 г.). През 1943 г. заминава като военен кореспондент на вестник “Ню Йорк Хералд Трибюн" за Европа (и в дописките си до този вестник, и в последните си писма за “Нюздей" от 1966 г. за Виетнам той остава в по-голяма степен писател, отколкото журналист). През 1944 г. излиза големият му роман “Улица “Консервна". В следващите години публикува повестта “Бисерът" (1945 г.), романите “Безпътният автобус" (1947 г.), “На изток от Рая" (1952 г.), “Благодатният четвъртък" (1954 г.), “Краткото царуване на Пипин IV" (1957 г.), сборник с репортажи от II световна война “Имало едно време една война" (1958), романа “Зимата на нашето недоволство" (1961 г.), пътеписа “Пътешествия с Чарли" (1962 г.). Същата година (1962 г.) получава Нобелова награда за литература. Умира на 20 февруари 1968 година в Ню Йорк.

 

 

1912 г.

При първото си плаване през Атлантическия океан корабът "Титаник" се сблъсква с айсберг около остров Нюфаундлънд (през нощта на 14 срещу 15 април 1912 г.) и потъва. При катастрофата загиват повече от 1 500 души. Между загиналите са около 20 българи, основно от селата Садовец, Плевенско, и Гумощник, Севлиевско. "Титаник" е пътнически параход на британската компания “Уайт стар", смятан за най-модерния, съвършен, луксозен и надежден за времето си параход.

 

 

1894 г.

Направена е първата демонстрация на кинескопа, изобретен от Томас Едисон.

Томас Едисон е американски изобретател в областта на електротехниката и предприемач. Основател е на големи електротехнически компании. От 12 годишна възраст работи като вестникар и по-късно като телеграфист. Първото му изобретение е устройство за дуплекс по телеграфиране. След първия успех напуска работата си, заселва се в щата Ню Джърси и създава работилници, в които произвежда създадените от него устройства. Създава редица оригинални устройства, които защитава с патенти. След това се заселва в щата Ню Йорк, където създава голяма лаборатория и работилници. По това време Томас Едисон усъвършенствува телефона на Ал. Бел и създава фонограф (грамофон), предлага и внедрява електрическа лампа с нагреваема жичка и различна електротехническа апаратура- цокъл и фасунка за електрически лампи, предпазител със стопяеми жички, електрически ключ, електромер и много др. Томас Едисон експериментира електрификацията на железниците, разработва електромагнитната сепарация на железни руди и открива термоелектронната емисия. Той конструира най-мощните електрически генератори. По негов проект в Ню Йорк е построена първата в света електростанция за постоянен ток за обществено ползуване. До края на живота си Томас Едисон живее в Уест Ориндж, където ръководи създадения от него изобретателски център. През този период усъвършенствува фонограма и кинокамера, създава апарат за записване на телефонни разговори. Изобретява жп спирачка, желязно-никелов акумулатор и др. Автор на повече от 1 000 изобретения.

 

 

1865 г.

Във Вашингтонския театър актьорът Джон Буут смъртоносно ранява президента на САЩ Абрахам Линкълн, който умира на следващия ден. През 1964 година Джон Буут планира да отвлече Абрахам Линкълн. Първоначално планът е бил президентът да бъде отвлечен и отведен в Ричмънд, където да бъде държан и по-късно разменен за задържани заложници от южните щати. Джон Буут набира и поддръжници на идеята за отвличането на президента. Един от тях е и Самюел Честър, който по-късно става ключов свидетел при разследването на убийството. Впоследствие Джон Буут променя решението за отвличането на президента и решава да го убие. По думите на приятел на Джон Буут Луис Уичман решението за убийството е взето след като актьорът чува обръщението на Линкълн към чернокожите граждани на Америка и призивът му към тях да упражнят активно правото си на гласоподаватели. На 14 април 1865 година президентът на Америка и първата дама присъстват на представлението в театър Форд “Нашия американски братовчед". По време на представлението Джон Буут влиза в президентската ложа и стреля по президента.

 

 

1775 г.

Бенджамин Франклин създава във Филаделфия първата организация за забрана на робството в САЩ.

 

 

1611 г. 

Принц Федерико Цези за първи път използва думата “телескоп".

 

На тази дата са родени:

 

1945 г. 

В Устънсупермар, Англия е роден Ричи Блекмор – един от най-известните китаристи в стил хард-рок. Учи класическа китара от 11-годишна възраст. Увлича се от рокмузиката и в края на 50-те години участва в модните по това време скифл-групи. До основаването на "Дийп Пърпъл" свири със "Скрийминг Лорд Съч енд Савиджс" (1960-1967 г.), "Крусейдърс", "Хамбургер фейсис" и др. От 1968 г. до 1975 г. Блекмор е китарист на групата "Дийп Пърпъл". След разпадането й създава "Рейнбоу" (1975 г.), където доразвива идеите си и техническите възможности, формирани в "Дийп Пърпъл". Той е инициаторът за възстановяването на основния състав на " Дийп Пърпъл" през 1984 г.

 

 

1877 г. 

Роден е Райко Нахтигал - словенски филолог славист. Завършва Виенския университет (1900 г.). Преподава в университета в Грац (1913-1919 г.) и Люблянския университет (1919-1953 г.). Първият президент на Словенската

академия на науките и изкуството (1938 г.). Изследванията му са посветени на старобългарския и руския език, на сравнителната граматика на славянските езици, историята на славянската писменост и палеография. Публикува книгата "Славянски езици" (1938 г.). Организира издаването на паметници на славянската писменост ("Синайски требник", 1941-1942 г.; "Слово о полку Игореве", 1954 г.).

 

 

1859 г.

Роден е Николай Михайлович Романов – руски велик княз, учен историк, военен, колекционер меценат, генерал-адютант. Завършва гимназия (1870 г.) и Академията на Генералния щаб (1885 г.). Получава докторска степен от Московския университет. Защитник е на идеята за руско-френско сближаване. Публикува дипломатически преписки между Русия и Франция в седем тома; ръководи Руското историческо общество (1910-1917 г.) и Руското географско общество (от 1912 г.); подготвя за издаване уникален Руски биографичен речник; издава серията "Некрополи"; публикува иконографски труд в 5 тома "Руски портрети от XVIII-XIX в.". Застрелян е на 30 януари 1919 г. в Петропавловска крепост по нареждане на Владимир Иилч Ленин.

 

 

1803 г.

Роден е Фридрих фон Амерлинг - австрийски живописец, майстор на реалистичния портрет. Учи във Виенската (1816-1824 г.) и Пражката (1824-1826 г.) художествена академия; през 1827-1828 г. е при Т. Лорънс в Лондон и при О. Верне в Париж. Сред най-добрите му произведения са портретите на Франц I (1832 г.), на писателя Ф. Рейл (1832 г.), на Антоний Калтенталер (1832 г.), на майката на художника (1836 г.), на Р. фон Артхабер с децата си (1837 г.) и др.

 

 

1629 г.

Роден е Кристиан Хюйгенс (Huygens) – холандски механик, физик и математик, създател на вълновата теория на светлината. Първият чуждестранен член на Лондонското Кралско дружество (от 1663 г.). Учи право и математика в Лайден и Бреда. На 22-годишна възраст публикува труда си за определяне дължината на окръжност, елипса и хипербола. През 1654 г. издава съчинението “За определянето на дължината на окръжност", което е съществен принос в теорията за определяне на отношението на дължината на окръжността към диаметъра й (изчисление на числото “пи"). Публикува математически трактати върху изследване на криви от втори ред: циклоида, логаритмична и верижна линия и др., работи и върху теорията на вероятностите. Заедно с Р. Хук установява постоянните точки на термометъра - точката на топене на леда и точката на кипене на водата. Усъвършенства обектива на астрономическата тръба, увеличава светлочувствителността й и отстранява хроматичната аберация. През 1655 г. открива спътника Титан на планетата Сатурн, определя периода на завъртането му и установява, че Сатурн е обкръжен от тънък пръстен. Тези изследвания са поместени в съчинението “Системата на Сатурн" (1659 г.), където е направено първото описание на мъглявина в съзвездието Орион и на линиите върху повърхността на Юпитер и Марс. Изобретява първите часовници с махало, снабдени с пусков механизъм (1658 г.). През 1665 г. след основаването на Френската академия на науките е поканен в Париж за неин председател и заема поста от 1665 г. до 1681 г. През 1680 г. работи върху създаването на “планетна машина" (праобраз на съвременния планетарий), за чиято конструкция разработва пълна теория на верижните (или непрекъснати) дроби. Работи върху проблеми на оптиката, през 1681-1687 г. шлифова обективи с огромни фокусни разстояния - 37, 54 и 63 м; конструира окуляр, който е наречен на негово име и е използван и днес. Цикълът от трудове по оптика намира завършен вид в знаменития му “Трактат за светлината" (1690 г.), където е изложена вълновата теория на светлината. Към трактата във вид на приложение е добавено разсъждението “За причините на теглото", в което Хюйгенс е на крачка от откриването на закона за всеобщото привличане. В последния си трактат - “Космотеорос" (1698 г.), издаден посмъртно, авторът разсъждава върху теорията за множеството на световете и тяхната обитаемост. Умира на 8 юли 1695 г. в Хага.

 

 

На тази дата умират:

 

 

1759 г.

Умира Георг Фридрих Хендел (Hendel) – германски композитор, представител на класицизма. Роден е на 23 февруари 1685 г. Зрелите си творчески години прекарва в Англия. Като композитор и изпълнител на различни инструменти се формира под ръководството на композитора и органиста Ф. Цахел. На 17 години става органист в Хале, преселва се в Хамбург (1703 г.), където се намира единственият в Германия оперен театър. Там са поставени първите му опери “Алмира" и “Нерон". След закриването на театъра (1706 г.) живее в Италия, където създава оперите “Родриго" (1707 г.), “Агрипина" (1709 г.), ораторията “Триумф на Времето и Правдата", кантати, дуети, псалми и др. В Италия се проявява като изключителен изпълнител на клавесин. През периода 1710-1716 г. живее в Хановер и в Лондон. Неговата опера “Ринадло" (1711 г.) има голям успех в Лондон. Оглавява Лондонския оперен театър (от 1720 г.); създава оперите “Радамист" (1720 г.), “Отон" (1723 г.), “Юлий Цезар" (1724 г.), “Роделинда" (1725 г.) и др. След 1730 г. все по-често започва да използва жанра на монументалната оратория (“Дебора", 1733 г.; “Саул", 1739 г., и др.). По време на въоръжената борба на англичаните срещу опитите за реставрация на Стюартите (1745-1746 г.) творчеството на Хендел получава всеобщо признание. Автор е на повече от 40 опери и над 30 оратории. Характерни за творчеството му са драматизъм и монументалност, умело предаване на дълбоките преживявания и чувствата на героите. Драматизира операта-сериа, засилва ролята на оркестъра и хора. Някои от ораториите му са написани по антични сюжети. Инструменталното наследство на Хендел включва много оркестрови пиеси. Най-популярни са 12 кончерто-гросо, 12 концерта за орган със съпровод на оркестър или ансамбъл, сонати и трио-сонати за различни инструменти и др.

 

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

 

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;