Цените на петрола се понижиха в понеделник, тъй като перспективите за търсенето на горива в световен мащаб бяха засенчени от ограниченията на COVID-19 в Китай и потенциала за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти в САЩ и Европа, съобщи Reuters.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент поевтиняха с 1,28 долара, или 1,4%, до 91,56 долара за барел към 03:30 ч. по Гринуич, след като в петък отбелязаха ръст от 4,1%. Американският суров петрол West Texas Intermediate се понижи с 1,34 долара до 85,45 долара за барел, или с 1,5%, след като в предходната сесия поскъпна с 3,9%.

Търсенето на петрол в Китай може да се свие за пръв път от две десетилетия насам през тази година, тъй като политиката на Пекин за нулева толерантност към COVID задържа хората вкъщи по време на празниците и намалява потреблението на горива.

"Като цяло негативите изглежда надделяват над позитивите", казват анализатори, добавяйки, че границата от 85 долара за цените на суровия петрол тип "Брент" може да се вижда.

Междувременно Европейската централна банка и Федералният резерв са готови да увеличат допълнително лихвените проценти, за да се справят с инфлацията, което може да повиши стойността на щатския долар спрямо валутите и да оскъпи деноминирания в долари петрол за инвеститорите.

Все пак световните цени на петрола може да се възстановят към края на годината - очаква се предлагането да се затегне допълнително, когато ембаргото на Европейския съюз върху руския петрол влезе в сила на 5 декември.

Г-7 ще въведе ценови таван на руския петрол, за да ограничи доходоносните приходи на Русия от износа на петрол след нахлуването ѝ в Украйна през февруари, и планира да предприеме мерки, за да гарантира, че петролът все още може да постъпва в развиващите се страни.