Цените на петрола се повишиха в понеделник, 3 април, с повече от 5% след неочакваното съобщение на ОПЕК + за по-нататъшни съкращения на производството, което най-големият производител Саудитска Арабия определи като предпазна мярка за поддържане на стабилността на пазара, съобщава Reuters.

Цената на петрола Brent се повиши с 5,5% до 84,26 долара за барел Американският суров петрол West Texas Intermediate се повиши с 5,6% до 79,90 долара за барел.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, включително Русия, шокираха пазарите, като обявиха намаляване на производството с около 1,16 милиона барела на ден в неделя.

Очакваше се групата, известна като ОПЕК+, да запази предишното си решение да намали производството с 2 милиона барела на ден до декември на месечната си среща в понеделник.

Ангажиментите довеждат общите съкращения на ОПЕК+ до 3,66 милиона барела на ден, което се равнява на 3,7% от глобалното търсене.

В резултат на това Goldman Sachs понижи прогнозата си за производство на ОПЕК+ в края на 2023 г. с 1,1 милиона барела на ден и повиши прогнозата си за цената на петрола Brent до 95 и 100 долара за барел съответно за 2023 и 2024 г.

Goldman Sachs са изчислили, че намаляването на производството може да доведе до 7% увеличение на цените на петрола, което ще помогне за увеличаване на доходите на Саудитска Арабия и ОПЕК+ от продажби на суровината.

Миналия месец цената на петрола сорт Brent падна до 70 долара за барел, което е най-ниското й ниво от 15 месеца, поради опасения, че глобалната банкова криза и повишаващите се лихвени проценти ще засегнат търсенето въпреки намаляването на производството на петрол от ОПЕК през март поради ремонта на петролни полета в Ангола и спиране на износа от някои от иракските находища.

Анализаторите от JP Morgan казват, че този ход е дошъл по-късно, отколкото са очаквали, и бавният отговор на по-ниските цени ще има ограничено въздействие върху общите баланси и може да забави въздействието върху цените.

"От ноември нашият глобален баланс на търсене и предлагане на петрол показва, че са необходими решителни политически действия, за да се държат под контрол световните излишъци на петрол“, обясняват от финансовата институция.

Междувременно производството на суров петрол в САЩ нарасна до 12,46 милиона барела на ден през януари, най-високото ниво от март 2020 г.

Припомняме, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че намаляването на производството на петрол от страните-членки на ОПЕК+ е неразумно.