Войници от Франция, Белгия и Нидерландия в момента извършват строителни работи по нова база на НАТО край румънския трансилвански град Чинку, пише Bloomberg. Тя трябва да бъде завършена "преди първите студове“ на тази година. Съоръжението се намира на около 260 километра северно от Букурещ по шосе.

Както пише агенцията, шест месеца след руската военна интервенция в Украйна, фокусът на НАТО сега е твърдо върху това как да сдържи Русия в югоизточния ъгъл на Европа и да попречи на това, един от най-бедните региони на континента да се превърне в слабото място на отбраната му.

Според Матю Ор, анализатор по сигурността в Stratfor, Москва дава приоритет на Югоизточна Европа. Съсредоточаването на силите й там, "показва колко много руснаците са загрижени за този регион, колко много искат да имат силно военно присъствие там – на което НАТО трябва да отговори“, заяви той.

Както припомня Bloomberg, от години източноевропейските лидери предупреждават, че заплахата от Русия нараства, след като руската армия влезе в Грузия през 2008 г., а след това през 2014 г. Русия подкрепи сепаратистите от Донбас в Украйна и анексира Крим.

През това време Кремъл засили военния си капацитет в Черно море, като прехвърли сухопътни сили, засили въздушната отбрана и модернизира морския си флот, като засили активността си във военни зони, включително Либия и Сирия, където има военноморска база.

"Самото Черно море е портата на Русия към топла вода, особено към Средиземно море“, отбелязва Юлия Джоджа, директор на програмата за Черно море към базирания във Вашингтон мозъчен тръст Институт за Близкия изток. "Това е вратата на Русия към проектирането на мощ и сила в Близкия изток, в Африка и отвъд“.

Само седмици след инвазията на 24 февруари Алиансът се съгласи на среща на върха в Брюксел да създаде четири нови бойни групи за Румъния, България, Унгария и Словакия, за да допълни четирите, които беше разположил в Полша и балтийските държави като част от т.н. наречен подход "Трипуайър“ (tripwire).

Румъния, страна с население от почти 19 милиона, която дели граница от почти 640 километра с Украйна, вече беше домакин на около 1000 предимно американски войници от НАТО преди войната, като черноморската база Михаил Когълничану служи като транзитен пункт за конфликтните зони в Близкия Изток.

След атаката на Русия срещу Украйна съюзниците от НАТО значително увеличиха присъствието си на източните граници на Aлианса, като разположиха повече войски, самолети и кораби. Сега планът е да се създадат гарнизони в останалите гранични държави от НАТО, където редовно ще се сменят нови части от международните сили, включващи около 1000 войници. Освен това съюзниците ще определят формирования у дома, които могат бързо да се присъединят към войските, които вече са на място в източните държави, ако е необходимо.

Това допълнително присъствие е нещо, за което балтийските държави и Полша се застъпват от години. Русия заплаши да отговори, но все още не е предприела конкретни действия.

Чрез създаване на връзки с армията на приемащата страна и предварително разполагане на оръжия, боеприпаси и тежко оборудване, тези сили могат да бъдат умножени до размера на бригада от 5000 души за дни, заяви полковник Флавиен Гаригу Граншамп, старши национален представител на Франция в Румъния.

"Ние се подготвяме да можем да се бием рамо до рамо с румънците, САЩ и други контингенти“, каза той. "В най-лошия случай, ако този сценарий се сбъдне, ще се бием“.

Стотици хиляди съюзнически войници в момента са в повишена готовност, като това ще стане по-формално под командването на НАТО като част от основен ремонт на отбраната на Алианса, договорен от лидерите в Мадрид през юли.

Въпреки че повечето официални лица се съмняват, че Русия ще атакува членка на НАТО директно, Алиансът сега планира да задържи международни войски навсякъде по границите му в продължение на "много години, за да е сигурен, че ситуацията се е стабилизирала“, отбелязва Гаригу Гранчамп.

Това ще изисква инвестиции, които силно липсват в Румъния и нейната южна съседка България, пише Bloomberg, като отбелязва, че двете страни все още се опитват да преодолеят разликата в богатството със западните си партньори, което възпрепятства усилията за всичко - от приютяването на бежанци до подпомагането на Украйна да изнася зърно.

"Не става въпрос само за отбраната, но и за продоволствената сигурност“, каза румънският премиер Николае Чука в интервю на 2 август. "Така че всички тези решения, за увеличаване на сдържането и отбраната по целия източен фланг, са добре дошли“.

Агенцията отбелязва, че Румъния има малко над 950 километра магистрали, като е на последно място в ЕС като дял на глава от населението. В окръга, където се намира Чинку, заплатите са средно около 3500 леи (0) на месец за заетите хора, но в случая на много малки градове и села по-голямата част от населението живее от селско стопанство за препитание и държавна помощ.

Аурел Сорин Сучу, кметът на Чинку, разчита на правителството в Букурещ да асфалтира пътищата в града и на финансиран от ЕС образователен проект за местните жители в подкрепа на военната база, включително грантове за създаване на ресторанти и места за настаняване.

Другата, по-значима област на инвестиции е изграждането на армията на Румъния. Повечето членове на НАТО отдавна не успяват да изпълнят целта на Алианса да харчат поне 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана. Но Румъния достига тази цел през 2015 г. и ще я увеличи до 2,5% през следващата година, когато се готви да инвестира всичко - от бронетранспортьори и бойни самолети до танкове и подводници.

Общо сметката за военни поръчки ще достигне най-малко 12 милиарда евро. Най-големата покупка до досега е противовъздушна ракетна батарея Patriot на стойност 4 милиарда евро, която ще започне да функционира тази година.

Базата в Чинку трябва да работи с пълен капацитет до края на годината, както е планирано. Това, според Bloomberg, подчертава не само промяната по източния фланг на НАТО, но и цялостна промяна в перспективите, тъй като целият Алианс се насочва към противопоставяне на Русия.

Превод и редакция: Иван Христов