Финансовите министри от Групата на седемте (Г-7) ще проведат разговори тази седмица за разрешаване на глобални покупки на руски петрол на ограничена цена - гамбит, който САЩ се надяват да облекчи натиска на енергийния пазар и да намали общите руски приходи от суров петрол, пише Bloomberg.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и нейните колеги ще обсъдят допълнително мярката на сесия в петък, съобщиха американски служители. Планът трябва да позволи на купувачите на руски петрол под ограничена цена да продължат да получават важни услуги - като финансиране и застраховка за танкери.

Европейският съюз, Обединеното кралство и Швейцария планират да забранят на своите компании да предоставят тези услуги за руски петролни доставки от декември.

"Смятаме, че това е най-ефективният начин да ударим силно приходите на Путин и това ще доведе не само до спад в приходите на Путин от петрол, но и до глобални цени на енергията“, заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер в сряда . "Ще чуем повече как т ще работи това в петък и не сме само ние – това е и партньорство с нашите съюзници, Г-7. Така че ние вярваме, че това ще бъде начин наистина да ударим Русия финансово“.

Не е ясно каква ще бъде горната граница на цената или кои страни ще се присъединят към усилията.

САЩ и техните съюзници в момента търсят начини да въведат възможно най-тежки санкции срещу Русия, след като нейното нахлуване в Украйна разтърси световните енергийни пазари и изпрати нагоре цените на суровия петрол. Г-7 – която също включва Германия, Обединеното кралство, Франция, Италия, Япония и Канада – обеща по-рано тази година да ограничи зависимостта от руската енергия, включително "чрез постепенно спиране или забрана на вноса на руски петрол“.

Американски служители твърдят, че разрешаването на глобални покупки на или под таван на цените би накарало други купувачи да търсят същата отстъпка и в крайна сметка ще облекчи недостига на пазара, ще понижи глобалните референтни цени и ще принуди Русия да даде допълнителна отстъпка за износа си – което в крайна сметк да доведе до понижаване на общите приходи.

Лидерите на Г-7 по-рано този юни обещаха само да проучат плана за таван на цените, но извън Обединеното кралство не предложиха голяма подкрепа.

"Ние вярваме, че това е не само идея, която си заслужава да бъде проучена, това е идея, която си струва да бъде реализирана, и очакваме с нетърпение да чуем какво ще кажат финансовите министри в края на седмицата“, отбеляза в сряда Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

От Обединеното кралство обявиха в сряда, че подкрепят плана, а министърът на финансите Надхим Захауи отбеляза, че той ще бъде "най-ефективен, ако бъде подкрепен от възможно най-широката коалиция“. Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо също пътува до Индия миналата седмица, за да обсъди идеята за таван на цените.