Германският министър на отбраната Борис Писториус в интервю пред радиостанция Deutschlandfunk отхвърли предположенията, че публикациите в медиите за саботаж на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" ще окажат влияние върху подкрепата на Запада за Украйна.

Министърът счита за хипотетични медийните съобщения за "проукраинска група“, участваща в саботаж на газопроводите "Северен поток“ и "Северен поток 2“, и изрази мнение, че това може да е "операция под фалшив флаг“.

"Винаги е интересно да се четат подобни разследвания, но трябва да изчакате и да видите какво ще излезе от тях. Хипотетичните коментари не са полезни", поясни той. "Не коментирам разследванията, които са хипотетични. Може да е била операция под фалшив флаг, както е посочено в материала, за да се обвини проукраинската група, така че всичко да изглежда точно така. Има голяма вероятност както за едното, така и за другото“, добави министърът.

"Няма да ни помогне, ако въз основа на подобни разследвания, които, разбира се, бяха подготвени внимателно и усърдно, да мислим какви последствия може да има това за подкрепата на Украйна“, заяви още той.

Засягайки помощта за Киев, той изрази мнение, че Европа трябва да увеличи промишленото производство на боеприпаси. "Самите поръчки няма да направят нищо, вече имаме много споразумения", заяви Писториус. "Проблемът е, че повече поръчки не означават повече производство." Той сравни настоящата ситуация с "гърлото на бутилка".

New York Times, позовавайки се на американски официални лица, съобщи преди ден, че определена "проукраинска група", която е действала без знанието на американските власти, може да е извършила саботаж на газопроводите "Северен поток". А Die Zeit публикува публикация, в която се посочва, че германските следователи са идентифицирали кораба, използван от диверсантите. Фирмата, която го е наела, се твърди, че е на украински граждани и е регистрирана в Полша.