Предупреждавайки, че светът е в "голяма опасност“, генералният секретар на ООН заяви, че лидерите, които се срещат лично за първи път от три години, трябва да се справят с конфликтите и климатичните катастрофи, нарастващата бедност и неравенството – и да се справят с разделенията между големите сили, които са станали още по-големи, откакто Русия започна войната в Украйна, пише Associated Press.

В речи и забележки в навечерието на срещата на лидерите във вторник, генералният секретар Антонио Гутериш подчерта "огромната“ задача не само за спасяването на планетата, "която буквално гори“, но и за справянето с продължаващата пандемия от COVID- 19. Той също така посочи "липсата на достъп до финансиране за възстановяване на развиващите се страни – криза, невиждана от едно поколение“, която е довела до загуба на възможности за образование, здравеопазване и права на жените.

Гутериш ще произнесе речта си за състоянието на света при откриването на годишната глобална среща на високо ниво във вторник. Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви, че това ще бъде "трезв, съществен и фокусиран върху решения отчет“ за свят, "където геополитическите разделения излагат на риск всички ни“.

"Няма да има никакво захаросване в забележките му, но той ще очертае причини за надежда“, отбеляза още пред репортери в понеделник.

77-ата среща на Общото събрание на ООН ще се състои под сянката на първата голяма война в Европа след Втората световна война – конфликтът между Русия и Украйна, който отприщи глобална продоволствена криза и отвори пукнатини между големите сили по начин, невиждан от времето на Студовете война.

И все пак близо 150 държавни и правителствени ръководители са в последния списък с оратори. Това е знак, че въпреки фрагментаризираното състояние на планетата, Обединените нации остават ключовото място за събиране на президенти, министър-председатели, монарси и министри не само за изразяване на техните възгледи, но и за частни срещи, за да обсъдят предизвикателствата в глобалния дневен ред.

На върха на този дневен ред за мнозина е нахлуването на Русия в Украйна от 24 февруари. Лидерите на много държави се опитват да предотвратят по-широка война и да възстановят мира в Европа. Дипломатите обаче не очакват пробиви тази седмица.

Глобалното събиране, известно като Общ дебат, беше изцяло виртуално през 2020 г. поради пандемията и хибридно през 2021 г. Тази година 193-членното Общо събрание се връща само към лични речи, с едно-единствено изключение – украинският президент Владимир Зеленски.

Въпреки възраженията от страна на Русия и няколко съюзници, събранието гласува миналия петък да позволи на украинския лидер да запише предварително речта си поради причини извън неговия контрол - "продължаващото чуждестранно нахлуване“, което изисква от него да изпълнява своите задължения в "националната отбрана и по сигурността“.

По традиция Бразилия се изказва първа в продължение на повече от седем десетилетия. Президентът на САЩ, представляващ страната домакин на ООН, традиционно е вторият говорител. Но Джо Байдън присъства на погребението на кралицата и речта му е отложена за сряда сутринта. Очаква се сенегалският президент Маки Сал да заеме мястото на Байдън.