Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува Гърция за това, че, по думите му, е преврърнала Егейско море в гробище за бежанци на фона на продължаващото отблъскване на мигранти и бежанци от гръцката брегова охрана, пише Daily Sabah. Говорейки на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Ердоган разкритикува Атина за "агресивната й мигрантска политика“.

"Виждаме, че потисническата политика на Гърция спрямо незаконните мигранти нараства. Докато Турция се опитва да предотврати други случаи като на Айлан Кюрдис, Гърция продължава да отблъсква мигрантите“, заяви той, добавяйки, че две деца са загубили живота си при отблъскванията на Гърция миналата седмица.

"В допълнение към нехуманното отблъскване на незаконните мигранти в Егейско море, Гърция също така следва дискриминационни, потиснически политики срещу турското мюсюлманско малцинство“, отбеляза турският лидер.

Турция и свързани с правозащитни групи многократно осъждат незаконната практика на Гърция да отблъсква нередовни мигранти, твърдейки че тя нарушава хуманитарните ценности и международното право, като застрашава живота на уязвими мигранти, включително жени и деца.

През последните години стотици хиляди предприеха кратки, но опасни пътувания през Егейско море, за да стигнат до Северна и Западна Европа в търсене на по-добър живот. Стотици хора загинаха в морето, тъй като много лодки с бежанци потънаха или се преобърнаха. Командването на турската брегова охрана е спасило хиляди други.

Ердоган също прикани международната общност да сложи край на "преследването“ на кипърските турци и да признае официално т.нар. "Турска република Северен Кипър“ "възможно най-скоро“.