Министрите на външните работи на Франция, Германия и представител на една от скандинавските страни са поискали среща с първия дипломат на Москва Сергей Лавров в кулоарите на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Това обяви официалният представител на руското външнополитическо ведомство Мария Захарова в предаването "Вечер с Владимир Соловьов“ по телевизионния канал "Россия-1“, предава ТАСС.

"По отношение на това дали има искания от западняци за комуникация с руската делегация в централата на ООН. <...> Същите тези западни гиганти, включително Европейският съюз, започнаха да искат среща с нас. Искате ли имена? Имам ги : [Катрин] Колона (Франция), [Аналена] Бербок (Германия), друг представител на [една от страните] от Северна Европа поиска среща с Лавров“, каза тя.

В същото време, по думите на Захарова, някои представители на "колективния Запад“ възпират страните-членки на ЕС да общуват с Руската федерация, който "традиционно поддържа исторически, икономически, хуманитарни връзки“ с Москва. "Просто тихомълком им забраняват и страните ни казват за това“, добави Захарова.