В рамките на речта си на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН президентът на САЩ Джо Байдън хвърли вината за глобалната продоволствена криза върху Русия, като заяви, че Москва "бълва лъжи“ за санкциите на Запада на фона на войната в Украйна, предава американският новинарски канал CNN.

"Русия... бълва лъжи, опитвайки се да припише вината за кризата – продоволствената криза – върху санкциите, наложени от мнозина по света заради агресията срещу Украйна. Така че нека бъда напълно ясен относно нещо: нашите санкции изрично позволиха, изрично позволиха на Русия възможността да изнася храни и торове. Без ограничения“, заяви Байдън пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Войната на Русия е тази, която влошава продоволствената несигурност и само Русия може да я прекрати“, добави американският президент.

Байдън подчерта ролята на ООН за постигането на споразумението между Киев и Москва за износ на зърно и насърчи нейното продължаване. По думите му към настоящия момент в света около 193 млн. души изпитват остра продоволствена несигурност. Спрямо миналата година броят на изложените на риск са скочили с около 40 милиона души.

Президентът на САЩ също така обяви предоставянето от страна на Вашингтон на 2,9 милиарда долара за хуманитарна и хранителна помощ.