Президентът на САЩ Джо Байдън отдели по-голямата част от речта си на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда на Русия и нейната "брутална и ненужна война“ в Украйна. Агенция "Фокус“ направи извадка на най-важните моменти от изказването на американския президент в централата на световната организация в Ню Йорк.

Русия нарушава Хартата на ООН

Байдън откри речта си на 77-то Общо събрание на ООН в Ню Йорк с обвинение срещу Русия, че е нарушила Хартата на световната организация. "Да си го кажем направо. Постоянен член на Съвета за сигурност (СС) на ООН нахлу в своя съсед“.

"Тази война е за унищожаване на правото на Украйна да съществува като държава. Русия безсрамно наруши основните принципи на Хартата на ООН“, подчерта Байдън, като хвърли вината за нахлуването директно върху руския си колега Владимир Путин.

"Този свят трябва да види тези възмутителни действия такива, каквито са“, добави той. "Никой не е заплашвал Русия и никой друг освен Русия не е търсил конфликт".

Байдън призова всички държави, независимо дали са демокрации или автокрации, да се обявят срещу инвазията на Русия и да подкрепят усилията на Украйна да се защити.

По думите на държавния глава, САЩ ще продължат да работят със съюзниците си, за да причинят щети на Русия и да сдържат евентуални атаки срещу съюзници на Организацията на Северноатлантическия пакт.

"Ако нациите могат да преследват своите имперски амбиции без последствия“, отбеляза американският президент, "редът след Втората световна война ще се разпадне. Така че, ще бъдем солидарни срещу агресията на Русия“.

Русия е виновна за продоволствената криза по света

Освен това президентът на САЩ хвърли вината за глобалната продоволствена криза върху Русия, като заяви, че Москва "бълва лъжи“ за санкциите на Запада на фона на войната в Украйна.

"Русия... бълва лъжи, опитвайки се да припише вината за кризата – продоволствената криза – върху санкциите, наложени от мнозина по света заради агресията срещу Украйна. Така че нека бъда напълно ясен относно нещо: нашите санкции изрично позволиха, изрично позволиха на Русия възможността да изнася храни и торове. Без ограничения“, заяви Байдън пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Войната на Русия е тази, която влошава продоволствената несигурност и само Русия може да я прекрати“, добави американският президент.

Байдън подчерта ролята на ООН за постигането на споразумението между Киев и Москва за износ на зърно и насърчи нейното продължаване. По думите му към настоящия момент в света около 193 млн. души изпитват остра продоволствена несигурност. Спрямо миналата година броят на изложените на риск са скочили с около 40 милиона души.

Президентът на САЩ също така обяви, че Вашингтон ще предостави нови 2,9 милиарда долара за хуманитарна и хранителна помощ.

Ядрена война не може да бъде спечелена и такава не трябва да има

Един от най-тревожните коментари, които Путин направи в речта си по-рано в сряда, беше загатването на възможността за използване на ядрени оръжия в украинския конфликт – думи, които привлякоха вниманието на американския президент Джо Байдън, който репликира руския си  колега в рамките на изказването си пред ООН.

"Ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води“, заяви Байдън, обвинявайки Русия в "отправяне на безотговорни ядрени заплахи“.

Той също така каза, че Москва пренебрегва споразумението за неразпространение и провежда "безпрецедентна политика по отношение на ядреното натрупване без никаква прозрачност“.

"Позволете ми да призова всички страни да подновят своя ангажимент за укрепване на режима за неразпространение на ядрено оръжие чрез дипломация. Без значение какво се случва в света, САЩ са готови да предприемат критични мерки за контрол на въоръженията“, увери американският президент.

Енергийните ресурси като оръжие

Байдън увери, че Вашингтон работи с други страни по света, за да се осигури защита на държавите "от принуда или доминация и да гарантират, че никоя страна не може да използва енергията като оръжие“.

"Заедно с партньори по целия свят ние работим за осигуряване на устойчиви вериги за доставки, които предпазват от принуда и доминация и гарантират, че никоя държава не може да използва енергията като оръжие. И докато войната на Русия разбунва глобалната икономика, ние също така призоваваме основните глобални кредитори, включително страни извън Парижкия клуб, за прозрачни преговори за облекчаване на дълга на страните с ниски доходи, за да се предотврати по-широка икономическа и политическа криза по света“, заяви  държавният глава на САЩ.

САЩ продължават да следват политиката "единен Китай“

Джо Байдън заяви, че Вашингтон ще "продължи да следва политиката "единен Китай“ и няма да признае независимостта на Тайван.

"Позволете ми да бъда директен относно конкуренцията между Съединените щати и Китай“, каза Байдън в обръщение към Общото събрание на ООН. "Докато се справяме с променящите се геополитически тенденции, Съединените щати ще се държат като разумен лидер. Ние не търсим конфликт, ние не търсим Студена война.“

"Ние не търсим конфликт. Ние не се стремим към Студена война“, подчерта американският президент, имайки предвид конкуренцията с Китай.

САЩ няма да допуснат Иран да се сдобие с ядрено оръжие

САЩ няма да позволят Иран да се сдобие с ядрено оръжие и смятат дипломацията за най-добрия начин да постигнат това, заяви американският президент Джо Байдън в изказването си пред 77-то Общо събрание на ООН.

“САЩ няма да позволят на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Продължавам да вярвам, че дипломацията е най-добрият начин за постигане на този резултат", заяви той пред световните лидери. В същото време държавният глава на САЩ посочи, че странта му е готова за възстановяване на иранската ядрена сделка, ако Техеран е готов да изпълнява задълженията си.

Разширяване на СС на ООН

Държавният глава на САЩ спази обещанието си и в речта си подкрепи разширяването на Съвета за сигурност на ООН – както на постоянните, така и на непостоянните членове.

По думите му по този начин органът ще стане "по-приобщаващ“.

"САЩ подкрепят увеличаването на броя както на постоянните, така и на непостоянните представители на Съвета. Това включва постоянни места за държавите, които отдавна подкрепяме – постоянни места за страни в Африка, Латинска Америка и Карибите“, уточни той. "Дойде време тази институция да стане по-приобщаваща, за да можем по-добре да отговорим на нуждите на днешния свят“.

Байдън също така добави, че постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН трябва последователно да поддържат и защитават Хартата на ООН и да се въздържат от използването на вето, освен в редки извънредни ситуации, за да се гарантира, че Съветът остава надежден и ефективен орган.