Изследователите от Mass General Cancer Center работиха заедно с неврохирурзите на Mass General, за да разработят нов тип CAR-T терапия, наречена CAR-TEAM клетки, за лечение на хора с определен тип повтарящ се смъртоносен рак на мозъка и тестваха дали клетъчната терапия е безопасна, или не. 

Пациентите

Екипът проведе първа фаза от своето клинично изследване между март и юли 2023 г., като тества новото лечение върху трима пациенти - 57-годишна жена и двама мъже на възраст 72 и 74 години - с рецидивиращ глиобластом.

Глиобластомът е "вид рак, който започва като растеж на клетки в мозъка или гръбначния мозък“, обяснява клиниката "Мейо".

"Той расте бързо и може да унищожи здравата тъкан. Глиобластомът се образува от клетки, наречени астроцити, които поддържат нервните клетки", уточняват от там. 

Терапията

Тримата пациенти са лекувани с CARv3-TEAM-E Т клетки – нов подход към CAR-T терапията.

CAR-T терапията "е специално разработена за всеки отделен пациент и включва препрограмиране на собствените клетки на имунната система на пациента, които след това се използват за локализиране на рака“, посочва NHS.

"Това е много сложно и потенциално рисково лечение, но е доказано в опити, че лекува някои пациенти, дори тези с доста напреднал рак и при които други налични лечения са се провалили“, добавя той.

CAR-T терапиите са одобрени за употреба при рак на кръвта, но при солидни тумори като глиобластом може да бъде по-трудно.

Резултатите 

"Само дни след лечението пациентите изпитаха драстично намаляване на туморите си, като един пациент постигна почти пълна регресия на тумора“, разкрива Mass General Brigham.

ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) пет дни след еднократна инфузия на CAR-TEAM разкрива, че клетките на 57-годишната жена "показват почти пълна регресия на тумора“, ЯМР на 72-годишния мъж два дни след лечението показва "намаляване на размера с 18,5 процента" и до ден 69 - "60,7 процента" намаление. "И това състояние се запази повече от шест месеца".

А кръвта и гръбначно-мозъчната течност на 74-годишния мъж "показват намаляване на броя на копията на EGFRvIII и EGFR, като в крайна сметка стават неоткриваеми“ след подобна единична инфузия.

Всички пациенти "понасяха инфузиите добре“, но всички страдаха от треска и "променен психичен статус скоро след инфузията“, но това беше "очаквано“ и цялостната вреда от лечението не се считаше за по-рискова от "трета степен или доза- ограничаване на токсичните ефекти“, пише unilad.com.