Наложеният стереотип в обществото е, че хората, които са с наднормено тегло се хранят безконтролно. Това разбира се, не винаги е така и само човек, който се е сблъскал с проблема знае колко различна може да бъде истината.  



В "Здравето на фокус" ни гостува едно младо, красиво, позитивно и вече щастливо момиче. За 1 година Юлия Андонова се е отървала от близо 40 кг и това дава качествено ново начало на живота й.  

 

Колко дълга, тежка и трудна е битката със затлъстяването на Юлия, кой и как й помага по този път, тези и още отговори търсим от самата нея. Здравей, Юлия. 

  

Здравей. Тази битка е много дълга, може би през целия си живот съм се борила с килограмите. Всичко започна, когато бях на 19-20 години с така модерните протеинови 90-дневни диети и всякакви ограничения, които тогава си мислех, че е много важно да следвам. Никога не съм имала идеалното тегло, но някак си през годините бях окей с килограмите, в едни разумни граници.  

В последните 10-ина години нещата започнаха да се влошават. Започнах малко по малко непрекъснато да качвам килограми, 2-3, 5 - 10 кг, до момента, в който преди няколко години стигнах 135 кг, което беше най-сериозното качване на килограми. 

  

Как се отрази това на социалния ти живот, върху здравето ти? 

  

Първоначално върху здравето килограмите не се отразиха драстично, защото все пак съм млада, тялото по някакъв начин успяваше да компенсира всичко онова, което съм му причинила с нездравословния начин на живот, с огромното количество стрес, което по някакъв начин съпътства живота ми. В последните 5 години започнах сериозните здравословни проблеми. Отключих инсулинова резистентност, започнах да поддържам високо кръвно налягане, да имаме чести хипертонични кризи, да се задъхвам, да не мога да изкачвам стълби. А пък в същото време през цялото време, докато водя тази битка с килограмите, съм се опитвала да спазвам и ограничения в храненето, да тренирам и да спазвам определен начин на живот. Обаче, каквото и да правех, не свалях килограми и това естествено ми се отразяваше зле, както на здравословното състояние, така и на емоционалното.    

Ще си позволя да кажа нещо, което до този момент не съм казвала. Хората са свикнали да ме виждат в работната ми роля, в която аз съм винаги позитивна, приемаща всички предизвикателства и правеща добрини. Всъщност, онова нещо, което никой не виждаше през тези години беше колко тъжна съм, заради всичко онова, което се случва с килограмите. Защото, от една страна не е само въпрос на естетика, тя е важна, аз съм жена и това ми се отразяваше. Получавала съм доста обидни и негативни коментари за килограмите си, например,  че не мога да контролирам апетита си. Това е най-честото нещо, което се казва на хората с наднормено тегло. Много неща съм преживяла през тези години. Понякога това ми се е отразявало повече, друг път по-малко, но много рядко съм го показвала. Дори в момента мои близки, като разберат, че всъщност аз водя тази битка от години казват "Ама то не ти личеше".  

  

Но само ти знаеш какво си преживявала вътре в себе си. Спомена, че това е било съпроводено с диети, тренировки и т.н. Сигурно е имало и множество консултации с различни диетолози, специалисти? 

  

Срещала съм се и съм ходила на прегледи при различни ендокринолози, при различни специалисти. Мисля, че на пазара няма “вълшебна" хранителна добавка, която да не съм използвала. Дали ще бъде чай, включително и едни скъпи инжекции, които ползвах преди да стигна до последния етап от лекари, които всъщност ми помогнаха наистина да започна да печеля тази битка с килограмите. Най-често чувах от лекарите: “Ами трябва диета и спорт". Окей, аз обаче съм на вечна диета и спортувам. И въпреки това нещата не се случваха. И така, преди година и половина-две, за първи път срещнах лекари, които вникнаха в проблема отвъд стереотипа  “трябва диета и спорт". Те се опитаха да разберат какво всъщност се случва с мен, за да ми окажат качествена професионална подкрепа и днес да съм 37-38 кг по-малко от изминалата година. 

  

Какво се случи, Юлия, след като ти откри, че можеш да преодолееш този проблем, с т.нар. "бариатрична операция"? 

  

Декември по-миналата година имах възможност да проведа консултация с невероятен ендокринолог д-р Герганова, която е първият ендокринолог, който подходи с разбиране, а не с обвинения. Тя разбра, че искам да спечеля тази битка с килограмите, че това ми вреди, но всъщност има нещо, което е отвъд моите възможности. След като проведох консултацията с д-р Герганова, тя ме насочи към нейни колеги-специалисти, които работят в мултидисциплинарен екип. Нещо, което аз много добре познавам от моята работа, но за първи път бях във фокуса на този мултидисциплинарен екип. 

  

В сферата на медицината. 

  

Изключително приятно е да разбереш, че и в сферата на медицината това понятие съществува. Има невероятни лекари, които са се събрали, за да може да положат необходимата грижа за пациент, който е с наднормено тегло, който има метаболитно заболяване. Аз тогава не знаех, че имам метаболитно заболяване, а след изследвания и тестове стана ясно, че всъщност имам това заболяване. Последва консултация с доц. Дърленска, която е диетолог. Тя също подходи с изключително разбиране и уважение към спецификите, които аз имам по отношение на моето хранене. До този момент всички диети, които ми бяха правени от различни специалисти, с които съм работила, по никакъв начин не отговаряха на това, че аз не мога да приемам определени храни. Доц. Дърленска подходи с невероятно разбиране към това. Започнах консултации при нея, след което последва консултация при кардиолог доц. Светлин Цонев, който се погрижи за сърцето ми, защото то всъщност не беше никак добре. След консултацията с тези специалисти последва консултация с доц. Гроздев, който е хирург и прави бариатрични операции. Много подробно, преди да стигна до консултацията с него, всички останали специалисти провериха дали има нещо друго, което може да се направи, преди да стигна до операцията. За да може да ми помогнат да водя качествен и здравословен начин на живот и тези килограми да не се увеличават,  да не пречат на здравето ми. И така, на 28 март миналата година си направих бариатрична операция. 

  

Беше ли те страх, Юлия? 

  

Естествено. Аз не знаех какво ще се случи. От една страна беше и малко отчаяна стъпка в стил  "само това не съм пробвала“. Безкрайно откровена съм – тогава си казах: инжекции, лекарства, диети, чайове, хранителни добавки, толкова много неща съм направила, нищо не е дало резултат. И общо взето си казах: окей, приемам, че до края на живота си аз ще си стоя по пижама вкъщи и няма да ходя никъде. Но работата ми пък изисква да ходя на много места, така че и този план нямаше как да сработи.  

От една страна малко не вярвах, от друга страна, изключително много се надявах, защото наистина имах нужда от тази промяна и то както от естетическа гледна точка, така и от здравословна. Това беше важно, защото аз наистина бях много притеснена, че здравето ми се влошава и че с течение на годините то няма да става по-добре. Аз бях на крачка от диабета, имах инсулинова резистентност. Започнах всеки месец по няколко пъти, по няколко дни да имам кризи с високо кръвно налягане, което не ми позволяваше да си върша нормалните задължения. Налагаше  се да отменям срещи, да си стоя вкъщи, да пия лекарства. И просто повярвах. 

   

Обясниха ли ти лекарите в какво точно се изразява този вид операция? Какво ще се случи с тялото ти, със стомаха ти? 

  

Изключително подробно. Доц. Гроздев отдели толкова много време, за да ми обясни подробно. Избрахме най-подходящата бариатрична операция, според моето състояние, това е така наречената “гастрик слийв". Те отрязаха 2/3 от стомаха ми. Аз съм толкова щастлива, че в България има такива лекари, защото грижата и преди операцията, и по време на операцията, и след операцията е невероятна. 

  

Колко време ти трябваше, за да се възстановиш, след една такава сложна и тежка операция? 

  

Много бързо се възстанових, аз стоях само една седмица в болницата, като след това бях на работа на облекчен режим от вкъщи. Но аз можех да ходя още на втория ден след операцията. Тренировките започнах месец и половина след операцията. 

  

Това е лапароскопска операция, която помага и за по-бързото възстановяване? 

  

Да. Изключително бързо възстановяване. Много бързо се възстанових, всички здравни специалисти в болницата, която бяха мили и внимателни и лекарите, и сестрите, и санитарите, и всички. И съм толкова щастлива и благодарна, че в България има такава грижа. 

  

Но това не е операция, която с магическа пръчка решава проблема. Тоест, ти не ставаш от операционната маса отслабнала, излекувана? 

  

И това не е козметична операция. Възстановяването и успехът от тази операция, извън зарастването на дупките от лапароскопската операция, зависи от пациента. Всичко онова, което лекарите правят за мен, ако аз не полагам усилия, няма да доведе до резултат. След операцията е много важно как ще се захрани човек. Като пациент след бариатрична операция, аз получих необходимите насоки и много стриктна схема за захранване през първите седмици. Периодични консултации на всеки няколко месеца с целия екип, който се грижи за здравословното ми състояние. Спорт и хранителен режим, които наистина са съобразени с това, което моето тяло може. Това е битка, която продължава. Да, аз днес съм 87 кг, а бях 125. И да, за да продължа да съм в тези килограми, за да продължа да свалям, за да стигна до здравословното тегло, съобразено с моята височина, аз трябва да спортувам, трябва да се храня балансирано. 

  

Ти си младо, красиво, прекрасно момиче. Може ли да се каже, че си на 1 година, защото животът ти е коренно различен от около година, ти си друг човек? 

  

На практика започнах нов живот на 28 март миналата година. Тази операция даде едно ново начало на мен като човек, който живее по-здравословно. Здрав човек, защото това е много важно. Аз вече не приемам хапчета и инжекции за захарта, не приемам хапчета за кръвно налягане. Да, аз правя повече неща, които преди това дори не съм си представяла, че мога да правя. И със сигурност мога да кажа, че днес съм по-щастлива, отколкото бях преди 1 година. 

  

Какво би посъветвала хора, които са в състоянието, в което ти си била преди година? 

  

Да потърсят медицинска подкрепа и да намерят правилните лекари. Аз години наред не съм имала възможност да се лекувам, защото не съм попадала на правилния екип от медицински специалисти. Вярвала съм, че сама ще се справя и че диетите във фейсбук групите, добавките и всичко останало от рекламите, които непрекъснато изникват, ще ми помогнат. Не, тези неща не помагат. Като човек, който няма нещо, което е излязло на  пазара, да не е пробвал в последните години, смея да твърдя, че тези неща наистина не работят. 

  

Росица АНГЕЛОВА