Интервю на Радио "Фокус" с Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония".

Какъв е вашият прочит на събитията от честванията на годишнината от рождението на Гоце Делчев? Защо се стигна до всичко това?   


Защото Северна Македония не желае да има съвместни чествания на нашата обща история, на общото ни минало, не желае да има добросъседски отношения с България в контекста на т.нар. "Френско предложение“, което вече е рамка за преговори с Европейския съюз от Скопие. А след като не желае да има такъв тип отношение с нас – приятелски, партньорски и добросъседски в контекста на преговорите им с Европейския съюз, можем да разчитаме действията им като нежелание да се ръководят към преговорната рамка на Европейския съюз. Така разчитам аз събитията. В събота, на 4-ти, Скопие провали, напълно провали опита за съвместно честване първо между българи и македонци като граждани. Второ, между двете правителствени делегации, отказвайки изрично на нашия вътрешен министър и на цялата ни делегация в посолството ни в Скопие да поднесат цветя и венци на гроба на Гоце Делчев заедно с официалната правителствена делегация на Ковачевски, на премиера им, и карайки нашата делегация, нашият вътрешен министър да чака около 4 часа в подстъпите на църквата "Св. Спас“, където е гроба на Гоце. Да чака 4 часа, за да могат да поднесат цветя и венци чак към 13.00 часа. Абсолютно същото и дори по-грубо беше отношението на официалните скопски власти и към гражданите на България, които бяха тръгнали към гроба на Гоце Делчев, и към собствените им граждани в Северна Македония, които с открито българско самосъзнание или с македонско самосъзнание, но с добри чувства към България, които се опитаха да стигнат до гроба на Гоце, и бяха изгонени с ругатни и със заплахи от полицията на Северна Македония. Ето така разчитам аз техните действия.   

Добре. Как оценявате реакцията на българската държава в момента? Какво тя да направи тя? Като че ли сме малко по-обрани в изказа си и в позицията си.   

България засега е внимателна, но тя трябва да изгради свои дългосрочни механизми за влияние в Северна Македония, да подпомогне тази част от обществото в Северна Македония, която желае близост с България, която желае добросъседство, и която желае да изпълни нашия договор между двете държави от 2017 година за добросъседство. Това в средносрочен и дългосрочен план трябва да направи България. В краткосрочен план трябва да запознае в детайли нашите европейски партньори и Европейския съюз, и институциите на Европейския съюз, със ситуацията в Северна Македония, с официалните действия, враждебни действия на правителството на Северна Македония към България, към българските граждани и да поиска реакция и от европейските институции, от Европейската комисия, която в момента извършва срийнинг на Северна Македония, на нейните институции. Може да се поиска мониторинг за наблюдение на спазване на човешките права на лицата с българско самосъзнание в Северна Македония. Това е напълно във възможностите и на Европейския парламент, да се създаде група от евродепутати от различни, от всички политически партии в Европейския парламент, която група да заседава веднъж месечно и да контролира, и да наблюдава спазването на правата и на българите в Северна Македония, и на всички етнически групи, защото определено българската етническа група в Северна Македония е сегрегирана, под тежка дискриминация и открит официален държавен натиск.   

Имате ли информация какво се случва изобщо сега в Република Северна Македония? Как се чувстват българите там, страхуват ли се?   

Категорично се страхуват, те са притиснати. Първо, че получават много заплахи, открити заплахи за живота им, биват обект на нападение, а полицията и органите на реда, прокуратурата, следствието в Северна Македония не предприемат действия, за да ги защитят. Т.е. държавните институции не функционират по отношение на заплахите и нападенията върху българи. Това от една страна. А от друга страна, поведението на официалните институции на държавата Северна Македония към българската общност, и въобще към отношенията с България, са много враждебни, които допълнително сепарират, сегрегират българската общност там и я подлагат под натиск. Аз имам информация за десетки българи в Северна Македония, десетки семейства, които подготвят своята емиграция в момента от Северна Македония, за да могат да продължат по някакъв по-нормален начин да водят живота си, тъй като ситуацията ескалира вече. Те винаги са били под натиск, но последните седмици ситуацията действително ескалира. И вместо подкрепа от държавните институции срещу тези заплахи и нападения върху българите, които са северномакедонски граждани, те срещат враждебно отношение и дори липса на функционалност на институциите.   

Разбирам. В отговор на събитията в България обаче беше счупен прозореца на македонския клуб в Благоевград, за който си говорихме миналия път с вас. Възможно ли е проблемите, появили се този уикенд, да повишат напрежението не само на политическо ниво, но и между двата народа?  Въпреки че казахте, че последните няколко седмици доста са ескалирали отношенията между македонци и българи в Македония, може ли да се повиши още повече?   

Надявам се да не се повиши, и надявам се напрежението да не е българи и македонци, защото в Северно Македония има много македонски граждани, които се чувстват македонци и имат добро отношение към България, имат добро отношение към българите. Считам счупването на прозореца на т.нар. "македонски клуб“ в Благоевград за провокация, и се надявам в тази посока да няма повече такива действия от неизвестни извършители. Искрено се надявам полицията час по-скоро да намери извършителите и това да не стане някаква тенденция. Българите не трябва да се подават на омраза, не трябва да се подават и на подобни действия, въпреки че този т.нар. "клуб“ в Благоевград, той не е регистриран никъде, това е частен офис, който се нарича "Македонски клуб“, не трябва да се упражнява насилие, не трябва да се извършват такива действия, каквито чухме за тази счупена витрина. Дано нашето МВР си свърши по-бързо работа и намери извършителите.   

А българските клубове в Македония в момента затворени ли са или функционират нормално?   

Те функционират, но не бих казал нормално, защото са под натиск и държавен, и обществен на тази част от македонското общество, която пък не обича българи, възпитана е в омраза, да поясним. Например български театър беше отказан, знаете, вашите слушатели са чули, постановката "Вражалец“. Това е само един малък пример как българската култура бива стъпквана в Северна Македония и от местните власти, и от официалната власт, и от части от обществото. Нашата посока на действие, и на българското общество, на обществените организации, като Фондация "Македония“, но и на държавата ни, на Външно министерство, трябва да бъде в открита, адекватна подкрепа на тази част от македонското общество, която желае приятелство с нас. Това е единственото решение, за да спрем да констатираме пребити българи, нападнати българи, както и да спрем да констатираме това тъжно и грозно поведение, враждебно поведение на официалните власти на Скопие към България, към българите.   

Благодаря ви много за този разговор. Тема с продължение.