Отбелязваме 24 май - деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Журналистът и писател Веселина Седларска в интервю за "Фокус".

Какъв за вас е този празник?

Най-хубавият, разбира се. Още от първи клас и за цял живот. Намирам се в Ямбол в момента. Съвсем съм в съзвучие със събитията на деня. Градът на Георги Господинов, чийто роман "Времеубежище" спечели считаната за най-престижна световна награда за литература "Международен Букър" 2023. За мен Георги Господинов е гениалният публицист. Харесвам много неговото творчество. Чела съм всичко от него. Толкова сме талантливи в единична бройка. Обаче когато се съберем повече хора, нещо има в нашия ген, което ни кара да сме прекрасни поотделно, а заедно да не можем.

Какво ни дава словото?

Словото ни дава всичко, защото когато не можем да назовем едно нещо, него всъщност го няма. Обаче когато го назовем можем да го предизвикаме да дойде при нас заради това, че сме го произнесли.

Какво са книгите за вас?

Книгите за мен са уютът. Аз се скривам в тях. Почивам си и живея в тях. Те са ми били най-важното обкръжение. Книгите за мен са изключително важни - могат да ме разболеят и излекуват. На практика не мога да бъда видяна някъде без книга.

Като писател - в какъв период от живота си пишете?

Пиша за историите, които съм срещнала в журналистическата си работа. Те са почти всички истински. Това е на магия. Не става днес ще напиша два разказа. Просто може да усетиш по средата на улицата, че днес трябва да напишеш даден сюжет и просто нямаш търпение да се прибереш и да седнеш да го напишеш. За мен това е необяснимо.

Четат ли младите хора?

Има, както четящи деца, така и такива, които не четат. Проблемът на България е не, че толкова не се чете, а че има хора, които четат страшно много и такива, които не четат никак.

На финала на нашия разговор. Какво послание бихте дали - как да се отнасяме към словото, за да го запазим?

Към словото трябва да се отнасяме внимателно. То трябва да бъде познавано и правилата му да бъдат познавани, защото иначе няма да бъдем добри в нищо. Словото е първото условие, за да бъдеш добър във всичко останало, защото то ни свързва с хората.

Благодаря Ви! Пожелавам ви винаги да намирате убежище в книгите и правилните думи.

Благодаря Ви!