Доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Защо Володимир Зеленски освободи от длъжност главнокомандващия  въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и обяви още няколко нови висши военни назначения?

Това е промяна, която отдавна се обмисляше и консултираше, и е свързана наистина с навършването вече на почти две години от тази война, която изисква промени – промени и в стратегията, и тактиката, промени в технологията, в комуникацията, в провеждането на мобилизация. И естествено такава промяна понякога е свързана и с промяна на хората, защото те се уморяват и се привързват към определени концепции, които явно е дошло време да бъдат адаптирани.

Казвате броени дни – така е, преди да се навършат две години от нахлуването на руските сили в Украйна Володимир Зеленски предприе тези може би най-сериозни размесвания във военното ръководство на страната от началото на пълномащабната война. Виждайки какво направи той и новите назначения, какво очаквате вие как ходът на Украйна може би ще се промени?

Първо, което е много важно: Трябва да подчертаем, че това е един пример за доста зрели гражданско-военни отношение, когато избраният лидер, президентът Зеленски, в консултации извършва промени и те се приемат без напрежение, без съпротива, която да смущава управлението на операцията. На второ място, промените явно са насочени към това Украйна все повече да разчита на собствените сили, на това да повиши и човешкия капацитет, който е ангажиран в операцията, и технологичните възможности за производство на този вид въоръжение и техника, който е възможно да се случва в Украйна. Но много важен урок, към който и ген. Залужни представи в своите виждания, е да се наблегне наистина на нови технологии, които дават асиметричен отговор, и които дават възможност да се използват предимствата. Това дава и по-голяма свобода на действие и на украинските военни, защото в много голяма степен те съобразяваха и стратегията, и тактиката на своите дейности с въоръжението и техниката, и със съответните ограничения, които идваха от страните, предоставящи тази военна помощ.

Доц. Шаламанов, да очакваме ли ответен удар? Т.е. същото от страна и на Русия?

Нека да не забравяме, че тази агресия е започната от Русия 2014 година, така че и ответният удар е по същество това, което Украйна прави. А Русия има доста ясна линия на поведение, и тя е повече хора, повече снаряди, повече техника, която те закупуват от Иран, от Северна Корея. Едва ли може да има някаква сериозна промяна в това направление.

Имах предвид дали според вас Путин ще предприеме подобни действия да замени някои от неговите ключови фигури в тази война?

Вече бяха правени такива опити, когато "генерал Армагедон“…

Така е, да.

… беше прехвърлен с опито си от Сирия да достигне до по поврат. Случи се и естествена смяна с лидера на "Вагнер“, групировката "Вагнер“, но не се засегна централното ръководство, въпреки че имаше размествания около ген. Герасимов. Така че имало е такива промени, но общата стратегия на Русия е ясна: тя разчита на числено превъзходство, на това, че отбранителната й индустрия е преминава по същество на военни релси, и че може да си доставя необходимите въоръжения и боеприпаси от може би единствените й съюзници: Иран и Северна Корея. Докато Украйна има много повече опции, но все повече отговорността е ясна, че е единствено на украинските лидери и на  украинските военни.  Аз мисля, че с тези промени някак си се поема още по-голяма степен на собственост върху изхода на тази война, на тази отбранителна операция за Украйна.

Две години ще бъдат навършени след няколко дена от нахлуването на руските сили в страната. В източния украински град Авдеевка или Донецка област се водят някой от най-ожесточените боеве от началото на войната. Доц. Шаламанов, споменаха в Авдеевка преди малко, в източния от украински град се водят с някой от най-ожесточените боеве от началото на тази война. Украйна, знаем, изпрати най-добрата си бригада сега към Авдеевка в опит да спаси града. Има ли шанс според вас това да се случи и каква картина очертавате вие, какви са вашите очаквания?

Мен не ми се иска да навлизам на тази територия, която е чисто военнооперативна, военнотехническа, но наистина е важно, че имаме една много дълга линия на фронта с възможност да се прехвърля фокусът от едно на друго място, и това всъщност е изпитание за логистиката, изпитания за възможността да се пренасочват сили, така че да се осигури необходимото съотношение. И наистина противоборството по този дълъг фронт е едно голямо изпитание. Но важното според мен е стратегическата цел и съответните стратегически оръжия, които трябва да позволят тази цел да се изпълни не просто с изтощителни сражения около едно или друго малко градче, а набелязване на важни цели. Примерно разрушаване на моста, който свързва Русия с Крим, унищожаване на основни обекти от инфраструктурата за логистика в окупираните територии, най-вече в Крим, излизане на Азовско море. Това са важните неща и според мен именно там трябва да бъде постигнато разбирателство между цивилното и военно ръководство в Украйна, и тези страни от свободния свят, включително България, които помагат на Украйна с въоръжение и техника. Това ще промени ситуацията, а не удържането или загубата на Авдеевка.

Говорихме преди малко с вас за това може би рестартиране на военните усилия на страната, на Украйна с подмяната на някои от ключовете фигури. Как според вас обаче именно замяната на популярната фигура, като Залужни с генерал-полковник Александър Сирски, който се смята за по-близък до президента, ще се отрази по някакъв начин, ще обвърже ли по някакъв начин президента с взимането на по други решения, в друга посока на бойното поле?

Както споменах в гражданско-военните отношения много важно е доверието, а също и възможността да се появят нови идеи, които често идват с основни хора. Нека не забравяме, че една от силните страни на Русия са информационно-психологическите специални операции, дезинформацията, пропагандата. Вече беше направено много за това да се създаде някакъв разнобой между позициите на ген. Залужни и на президента Зеленски, това не е в интерес на Украйна. Аз вярвам, че с тази смяна и пълно признание към заслугите на ген. Залужни  всъщност Украйна ще демонстрира една много висока степен на единство между цивилно и военно ръководство, както казах, една много по-висока степен на собственост, на отговорност за операциите, и това е наистина според мен ще се доведе до по-силна подкрепа в Европа. Нека не забравяме, че президентът Зеленски успя да постигне начало на процесите на присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Европа е много силно ангажирана с бъдещето на Украйна, с развитието на индустрията на Украйна. И все повече големи европейски компании има в отбранителния сектор, и във всеки друг сектор, са вече пряко ангажиране с успеха да Украйна. Това е много голяма промяна, която трябва да бъде по някакъв начин експлоатирана и във военно отношение. Но идеолог на тази промяна е президентът Зеленски