Васил Антов - президент на Българската федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) в интервю за "Фокус". 

Разговаряме с Васил Антонов – президентът на Българската федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) относно историческото постижение на Нургюл Салимова, която стана втора на Световната купа по шахмат в Баку. Здравейте.


Здравейте.

Г-н Антонов, какво означава за България и българския шахмат постижението на Нургюл в Баку?

Добър ден на вашите слушатели. Изключително съм благодарен, че поставяте в центъра на фокуса изключителното постижение на българския шахмат и на нашата шахматистка Нургюл Салимова. Това безспорно е постижение, което не сме достигали дълги години - от 2004-2005 година, когато имахме двама световни шампиони гросмайстор Топалов и гросмайстор Стефанова, и фактически, с постигането на вицешампионското място за Световната купа от Нургюл Салимова, ние отново поставяме на високо ниво българския шахмат. Думи на специална благодарност към нейното семейство, без които нямаше да се случи този голям успех. Те успяха да възпитат едно изключително лъчезарно, почтено, честно момиче: нейната майка Гюлзар, нейният баща Илхан, иска ми се да спомена и името на дядо й Салим, които първи, още на четири-пет години успяха да привлекат малката Нургюл и да спечелят нейната обич към шахматната дъска. Тук е моментът, искам да изразя и благодарността си към нейния треньор Живко Жеков, който първи я поведе към този дълъг път на шахматните успехи, за да достигнем сега вицешампионската титла за Световната купа.

Тъй като вие споменахте името на нейния треньор, в общественото пространство се завъртя темата, че той не е присъствал по време на състезанието, и разбира се, възниква въпросът: защо и напълно сама ли е била Нургюл в Баку?

Темата е многопластова. По принцип през последните две-три години Нургюл пътува за състезанията и за големите международни състезания по този начин: поддържа връзката с нейния основен треньор Живко Жеков, но има и своя екип, който също по някакъв начин: или индивидуално с нея, или по Skype също вършат тази работа в екип, за която са призвани и която води до големи резултати. По-неприятното беше, че тук има и един друг аспект: защо точно последните дни, когато бяхме на крачка до най-високата цел, се завъртя точно по тоя начин и имаше ли някой интерес така да стане? Иначе безспорно този въпрос, който поставяте, заслужава огромно внимание. Ние имаме и в момента изключително добри шахматисти. Искам да ви кажа, че Нургюл не е сама, тя е първата, най-златната дама на българския шахмат, но българският национален разширен състав на националния отбор за жени, там са предимно момичета на нейната и под нейната възраст, малко от тях, има едно момиче, което две-три години по-голяма. Те са също с високи стойностни качества, въпросът е да осигурим по-голям календар, а и не подценявам и мъжкия отбор, в който има двама-трима много добри млади шахматисти, и трябва да осигурим международен календар на всички тези звездички, за да може тези успехи да не бъдат спорадични, а постоянни. От друга гледна точка Нургюл е на златна шахматна възраст от 20 години, тя тепърва има да ни радва. От нея очакваме не само да се изкачи на световния връх, но и много още много добри, отлични изяви от международните световни купи и турнири.

И въпреки всички постижения на младите български шахматисти вчера Министерството на младежта и спорта публикува своя позиция, в която похвали постиженията на Нургюл, но и спомена за системни проблеми в българския шахмат. Тук въпросът е: отпуснати ли са средства от министерството към Българската федерация по шахмат за тази година?

Да, запознах се с позицията на министъра. Специфичен е въпросът. Ние сме нова федерация: от 3 ноември миналата година администрираме спорта "Шахмат", и съгласно наредбите първата година не се получава финансиране. Но само искам да кажа, че за времето, за които администрираме, само за първата година ние сме осигурили 4 пъти по-голям бюджет, отколкото беше последният държавен бюджет, което бе определен за спортен шахмат. Но въпреки всичко не мога да кажа, че това е достатъчно. Напротив, това е недостатъчно и ние продължаваме да се опитваме да увеличим нашия бюджет. Защото ако преди една година в българския спорт шахмат имаше около 600 организирани шахматисти, вече имаме 1070 шахматисти, а календарът е много наситен. Вчера мога да кажа, с треньора на Нургюл г-н Живко Жеков, с един от доените на българския шахмат Коста Ангелов открихме шахматния турнир "Морско конче“ във Варна, в "Спортпалас" Варна – нещо, което е ковачница на кадри. Има около 170 млади шахматисти. Там, където са играли шест световни шампиони - не само на България. А веднага след този турнир, който е една седмица започва другия турнир в държавните отборни първенства в шест възрастови групи момичета и момчета в Кранево. Така че донякъде за да говорим, че няма достатъчно финанси, това е големият и натоварен календар. Тук трябва да приложим и международния календар, където имаме ангажименти, където таксите за участие започват от 100 евро и т.н. Но истината е, че разговорът за този успех на Нургюл Салимова трябва да бъде отправна точка и за проблемите на българския шахмат, а те не са малко и искаме да ги извадим голяма част от тях на показ. Ние също в своя екип държим вратата широко отворена, за да може всички, които имат желание да се занимават със спорта шахмат, и всички, които имат интерес и виждат своя живот в шахмата, да се влеят в редиците на БФШ 2022.

А кои са тези проблеми, за които говорите, освен финансирането?

Проблемите не са малки. Основният от тях вече имах и възможност да го спомена: това е, че има още три-четири сдружения, които при равни условия имахме възможност да кандидатстваме за лиценз, получихме го, както казах вече на 3 ноември, но някак си не могат да преживеят този ход. Може би истината се крие в това, че последните 5-6 години трябва да се надзърне и добре да се обърне внимание на това как се разходвани тези средства в предишните бюджети, защото това е нещо лесно проверимо, и може би оттам трябва да започнат и някои разговори по българския шахмат. Другото, което искам да ви кажа, че много скоро ние, през следващата седмица ще направим пресконференция, за която ще ви уведомим, и ще посрещнем нашата голяма звезда, ще си поговорим за нейния успех, пътя на успеха й, ще дадем възможност на спонсорите да се включат в тази пресконференция със своите чекове, за да може Нургюл да получи своята фактически отплата за своя труд на този турнир, и все пак много се надяваме българският бизнес, българските фирми да потърсят възможност да се включат със спомоществователна си дейност и да насочат средства към българския шахмат, за да поставят своето победно лице на Нургюл Салимова до марката на своя авторитетен бизнес. В интерес на истината вчера имахме подобно обаждане след тревожните сигнали за недофинансиране, и в момента водим разговори за още един индивидуален спонсор към Нургюл Салимова, за да може да покрием така важния й календар през следващата година. Защото тя вече излиза на нова висота, тя вече влиза в Турнира на претендентките, а там разбира се иска, за да не водим тези разговори за недофинансиране, там се искат наистина още повече средства от това, което се случваше досега. Благодаря ви много.

И понеже вие заговорихте за спонсори, един от въпросите, който се появи, и нейният треньор дори постави, че разходите по престоя й в Баку само за нощувките е бил около 120 долара на вечер. Появи се информация, че с наградния фонд, който тя спечели от Световната купа, ще се покрие част от тези разходи. Това така ли е или остава по-скоро в сферата на спекулацията?

Тези разходи, разбира, се ще ги покрием и с това, което говори и нашият генерален консул, който е, и това, което и ние като федерация сега лично ще заделя, за да може да й се отблагодарим. Тук, доколкото разбирам, и министърът на спорта също коментираше нещо подобно, че ще отделят съответна премия към Нургюл. Така че това е нормална практика в някой от случаите, защото просто има го, тя остана, искам да кажа, че тя е в Баку от 28 юли, а в момента още е там. Така че наистина това са разходи, но не бива да превръщаме, наистина разговорът за финансирането на българския шахмат е много важен, но не бива да го превръщаме в нещо търговско, да не употребя и спекулативно както казахте, а днес разговорът трябва да бъде за огромната българска златна роза на Нургюл Салимова.

Така е. Нека да завършим разговора с това очаква ли го светло бъдеще българския шахмат и може ли да се надяваме още подобни постижения не само от Нургюл, но и от всички други шахматисти, които състезават?

Имаме такива бисерчета, но наистина трябва много средства. Ние говорим за спонсори, за да недофинансиране, но всъщност при нас най-големият спонсор са родителите на тези малки деца, които тръгват по пътя на Нургюл, защото пътят е много дълъг, а първите години, докато се отсеят най-перспективните има финансиране от страна на клубове и федерация, но то е недостатъчно. Там тежкото финансиране се поема от семействата, от родителите, а това е един дълъг път. Така че, за да може да излязат нашите момичета, имаме подходящи, ето един пример ще дам: Надя Тончева, която беше на Световното първенство, тя се воюва с деветото си място на Европейско първенство тази година своето право. Не успя, отпадна на един ранен етап, но то беше, защото игра срещу много силна рейтингова състезателка. Но ето - тя беше девета, завоюва си мястото. Докато едно сравнение: За да е на Световното, Нургюл беше миналата година десета на Европейско първенство. Така че ние имаме път, имаме също и много талантливи момчета, но трябва да обединим усилията. Не трябва да гледаме на Федерацията по шахмат като хранилка, а трябва да гледаме като интерес на българския спорт, за израстване на потенциално най-интелигентната българска общност, която е свързала своя живот със спортен шахмат.

Аз ви благодаря за този разговор. Оставаме оптимисти за бъдещето и се надяваме нещата да се променят само в позитивна насока.

Много ви благодаря, че обърнахте внимание днес на българския шахмат. Много се надявам това да продължим за в бъдеще.

И аз. Благодаря ви отново.